Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σε μια κρίσιμη συγκυρία με την οικονομία και τα εθνικά ζητήματα να βρίσκονται στο επίκεντρο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Μόναχο, στο περιθώριο του οποίου αναμένεται να συναντηθεί με την γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να διαπιστώσει τις προθέσεις της Ανκελα Μέρκελ για την ελληνική οικονομία, την επομένη του τέλους του προγράμματος. Παράλληλα αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους μία κίνηση που προανήγγειλε χθες κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση των τομεαρχών. «Ανεξαρτήτως του τι κάνει η ανεύθυνη κυβέρνηση, εγώ θα εξακολουθώ να δίνω το δικό μου προσωπικό αγώνα σε όλη την Ευρώπη για να πετύχει η Ελλάδα μας την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος της. Εξάλλου είναι μια δέσμευση που οι Ευρωπαίοι έχουν εταίροι μας είχαν αναλάβει για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2012.  Ήρθε η ώρα πια να την κάνουν πράξη.»

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ που θα είναι ένας από τους κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου, δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ιταλία και το κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν την συνοχή της ευρωζώνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως κρίσιμο το επόμενο διάστημα ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί και ελληνική οικονομία που θα βγαίνει από το πρόγραμμα και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.

Στις συζητήσεις που θα έχει με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και με την Άνκελα που μετέχουν στο ΕΛΚ ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν εκτός από την οικονομία θα είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς υπάρχουν αρκετές πιέσεις τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο για άμεση επίλυση του θέματος, προκειμένου να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. Στο αντίποδα Γαλλία και Ολλανδία διαφωνούν με την διεύρυνση καθώς θα αυξηθούν οι πόροι που θα πρέπει να διατεθούν προς τις νέες χώρες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την παραμονή του στο Μόναχο, θα παραστεί στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ το μεσημέρι της Πέμπτης θα τοποθετηθεί ο ίδιος ενώπιον των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ. Η ομιλία του θα αφορά τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενώ θα απαντήσει -κεκλεισμένων των θυρών- σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου, θα βρεθεί και πάλι στη Γερμανία -αυτή τη φορά στο Βερολίνο-, όπου θα συναντήσει το νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς, ενώ μία μέρα αργότερα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ.

Πηγή: thetoc.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ