Στο 56,8% οι καισαρικές στην Ελλάδα – Η πρωτιά του Αγρινίου και τα μέτρα που προανήγγειλε ο Ξανθός για να μειωθούν

Εγχώριες πρωταθλήτριες αναδεικνύονται οι πόλεις του Αγρινίου όπου μόλις δύο στις δέκα γέννες πραγματοποιούνται φυσιολογικά και τα Χανιά όπου το 75% των περιστατικών ολοκληρώνονται με καισαρική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά από ερώτηση του Νίκου Μανιού (ΣΥΡΙΖΑ) οι καισαρικές τομές έφτασαν το 2017 στη χώρα μας το 56,8% ενώ ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα το Αγρίνιο και τα Χανιά που τα ποσοστά των καισαρικών κυμάνθηκαν στο 83% και στο 75% αντίστοιχα.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι τα ποσοστά δεν τιμούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και κυρίως τους μαιευτήρες και γυναικολόγους. Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως ανώτατο μέσο όρο για τις καισαρικές τομές το 13% ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη φτάνει το 30%. «Στην Ελλάδα το ίδιο ποσοστό προσεγγίζει το 60%» τόνισε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε ότι τα ποσοστά αυτά θέτουν σε κίνδυνο τόσο τις εγκύους, αλλά επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας.

«Έχουμε πρόβλημα» παραδέχθηκε ο κ. Ξανθός και ενημέρωσε ότι ήδη έχει ζητηθεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται ασυνήθιστες περιπτώσεις.

protothema.gr