«Καθαρή έξοδος»: Μύθος και πραγματικότητα

του Γιώργου Μαυραγάνη, πρώην υφυπουργού Οικονομικών

« Μπορείς να τους ξεγελάσεις όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό» είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να «πουλήσει» ελπίδες στην απογοητευμένη από την πολυετή  κρίση Ελληνική κοινωνία και να μοιράσει επιπλέον ψεύτικες υποσχέσεις περί δήθεν «καθαρής» εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκαν στην «καθαρή έξοδο», εξήγησα με επιχειρήματα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυνέρνηση. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά προσπαθεί  να εξαπατήσει τους πολίτες , υποστηρίζοντας ότι στο πρόσφατο Εurogroup συμφώνησε απλώς την «επικαιροποίηση» του ήδη τρέχοντος προγράμματος για τη χώρα.

Στην πραγματικότητα  υπέγραψε ένα ακόμη «συμπληρωματικό μνημόνιο», το οποίο βαπτίζει «επικαιροποιημένο» για να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Εάν  επρόκειτο για μια επικαιροποίηση, δεν θα περιγράφονταν νέες δεσμέυσεις στο κείμενο των 40 σελίδων. 
Αυτή την τακτική ακολουθεί η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2016, προκειμένου να παρακάμψει τις εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων για τα νέα μέτρα που απαιτούνται εξαιτίας την ανικανότητάς της να ανταποκριθεί με επιτυχία  στις διαπραγματεύσεις

Για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όμως το παραμύθι της «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια έφτασε στο τέλος του, καθώς στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο που υπέγραψαν περιγράφονται οι δεσμεύσεις που καλείται να τηρήσει η Ελλάδα από τον ερχόμενο Αύγουστο, δηλαδή μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου, με χρονικό ορίζοντα το 2022.

Αυτό που δεν μας λέει η κυβέρνηση είναι ότι μπροστά μας έχουμε ένα νέο μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά, για την περίοδο 2018-2022, με την διαφορά ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνοδεύονταν από χρηματοδότηση ενώ αυτό όχι.

Η κυβέρνηση προσπάθησε όλο το προηγούμενο διάστημα να μας πείσει ότι δεν θα δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα. Μας έλεγε ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω  οι συντάξεις και το αφορολόγητο. Και το αποκορύφωμα των ψεύτικων λόγων τους ήταν ότι δεν θα δεσμεύονταν έναντι των δανειστών για νέα μέτρα εάν δεν εξασφάλιζαν συμφωνία για το χρέος.

Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Με το «συμπληρωματικό» μνημόνιο η χώρα μας δεσμεύεται για πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ που περιλαμβάνουν μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, χωρίς να έχει στα χέρια της καμία συμφωνία για το χρέος. Κι αυτό γιατί στη συζήτηση για το χρέος περιλαμβάνονται προτάσεις για ελάφρυνση μόνο κάτω από συγκεκριμένους όρους, μετά από αξιολογήσεις των πιστωτών και με προϋπόθεση ότι θα ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια, δηλαδή μετά τον ερχόμενο Αύγουστο. Σημειώνεται  δε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε παρέκκλιση από την απόφαση του Eurogroup του Νοέμβριου του 2012 όταν είχε συμφωνηθεί ότι εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων οι δανειστές θα προχωρούσαν σε μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.Οι δανειστές τώρα συνοδεύουν την ελάφρυνση με όρους επιβαρύνοντας τη θέση της χώρας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο κι αν προσπαθεί να το αρνηθεί, έχει συμφωνήσει σε μέτρα 5,1 δις ευρώ για την επόμενη διετία χωρίς να εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση, έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, απέφυγε να κάνει χρήση των πόρων του 3ου μνημονίου στραγγίζοντας οικονομικά την αγορά, και απωθεί τους επενδυτές με τις ιδεοληψίες της.

Η πρόταση της ΝΔ για την διάσωση της χώρας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η Πατρίδα μας, περιλαμβάνει δύο παραμέτρους: Πρώτον, την άμεση διενέργεια εκλογών ώστε να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και θα αναλάβει υπεύθυνα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας απέναντι στις αγορές και τους εταίρους της.  Δεύτερον, μέχρι να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη μας θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας  για τους Έλληνες που εξακολουθούν να στενάζουν υπό τα φορολογικά βάρη και κυρίως τα επερχόμενα. Η ΝΔ προτείνει την λήψη των αδιάθετων πόρων του δανείου, που εκτιμώνται στα 27,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου.

Αυτός είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει ξανά με ασφάλεια και μεθοδικότητα στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αυτή είναι άλλωστε και η σημαντική διαφορά της ΝΔ από την απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που αφενός δεν καταλαβαίνει και αφετέρου δεν εξυπηρετούν την παλαιοκομματική ατζέντα της .

 

Διαβάστε επίσης