Πάτρα: Ο Δήμος αρχίζει τις παρεμβάσεις στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου - Τα αιτήματα των κατοίκων και οι δεσμεύσεις από τη Δημοτική αρχή

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων & Φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος συναντήθηκε μετά από αίτημά της,  την Τρίτη 22 του Μαΐου με την Δημοτική Αρχή, για τους Ρομά που διαμένουν στον πρώην σκουπιδότοπο και για την απόδοση του χώρου από την ΕΤΑΔ  για την κατασκευή του Ανατολικού πάρκου.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρθηκαν για μια ακόμα φορά στις επιπτώσεις που υφίσταται η πόλη συνολικά αλλά και η περιοχή από την συνεχιζόμενη παραμονή των Ρομά σε χώρο άθλιο, υποβαθμισμένο, από την συνεχή επέκταση του καταυλισμού και από την αυξημένη παραβατικότητα.

Ζήτησαν την  εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης ΡΟ64 ΦΕΚ 412/12-02-2018 Τεύχος Β, που προβλέπει την μεταστέγαση, την αποκατάσταση των Ρομά σε οργανωμένους χώρους με εξασφαλισμένα κονδύλια.

Η Δημοτική Αρχή συμφώνησε στην ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος με κοινωνική ένταξη κατά τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί μεγαλύτερη κοινωνική επιβάρυνση.

 - Δεσμεύτηκε να προχωρήσει σύντομα και σε συνεργασία με άλλους φορείς στην στελέχωση του Γραφείου Ρομά στον Κοινωνικό Τομέα, με χρονοδιάγραμμα και σαφή προσανατολισμό στην αντιμετώπιση του θέματος.

- Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για την ασφαλή διέλευση από τον αποκλεισμένο δρόμο με την παροχή φωτισμού, και ό,τι άλλο χρειάζεται.

- Επίσης πρότεινε επόμενη συνάντηση στα μέσα περίπου Ιουλίου, όπου θα εξεταστούν οι προτάσεις, οι δυνατές λύσεις και  η περαιτέρω πορεία.

Για το θέμα που αφορά την παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου από την ΕΤΑΔ στον Δήμο, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ενέργειες προς τον νέο Γ. Γ. Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθ. Δημάκη για την τελική απόδοση του χώρου και την κατασκευή του Ανατολικού Πάρκου.

Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει με δικά της έξοδα την διαμόρφωση του πρώτου επιπέδου με την δεντροφύτευση, την παροχή νερού και φωτισμό.

Τονίστηκε η ανάγκη  συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση του χώρου που του έχει παραχωρεί βάσει της σχετικής σύμβασης.

Οι Σύλλογοι, οι Φορείς  συμφώνησαν καταρχήν και δήλωσαν διατεθειμένοι να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει αποτελεσματική λύση. Παράλληλα ζητήθηκε η ενίσχυση της αστυνόμευσης για τον έλεγχο της παραβατικότητας που παρατηρείται μάλιστα και σε μικρές ηλικίες.