Πάτρα: ''Ο Καραφλομπέκατσος και Η Σπυριδούλα''απόψε και αύριο στο Θέατρο Act - ΒΙΝΤΕΟ

Χορηγός επικοινωνίας tempo24.gr

Το Θέατρο Act φιλοξενεί για δύο μόνο παραστάσεις ,την παράσταση   «Ο Καραφλομπέκατσος & Η Σπυριδούλα » της Λένας Κιτσοπούλου ,από την ομάδα This Famous Tiny Circus.

Από την Αναγνωστάκη στην Κιτσοπούλου.

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Η Παρέλαση», μια συμπαραγωγή των This Famous Tiny Circus theater group και του ΔηΠεΘΕ Ιωαννίνων, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και περιόδευσε σε Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Δωδεκάνησα, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Σύρο, οι This Famous Tiny Circus καταδύονται στον γλαφυρό και ανατρεπτικό κόσμο της Λένας Κιτσοπούλου, ζωντανεύοντας επί σκηνής δύο ήρωες από τη συλλογή διηγημάτων της Το μάτι του ψαριού, τον «Καραφλομπέκατσο» και την«Σπυριδούλα», η οποία ταξιδεύει στην Πάτρα στις 3 και 4 Ιουνίου. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος, ενώ ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και η Γιαννιώτισσα Ελένη Στεργίου.

Ο «Καραφλομπέκατσος» και η «Σπυριδούλα» είναι δυο μονόλογοι-ιστορίες σύγχρονων ανθρώπων που αναπνέουν, τραγουδούν, κραυγάζουν εγκλωβισμένοι μέσα στα όρια του αστικού κενού τους. Προσώπων που ερωτεύονται, ελπίζουν κι απελπίζονται χτυπώντας με φόρα στα προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά αδιέξοδα που τους προσφέρει η συμβατική ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα από-γυμνώνουν την καταπιεσμένη ύπαρξή τους από κάθε ιδέα, μορφή και περιεχόμενο. Αλλάζουν σπίτι, αλλάζουν ρούχα, αλλάζουν δέρμα, αλλάζουν φύλο, αλλάζουν ζωή, φλερτάρουν το θάνατο για να ανακαλύψουν και πάλι άλλο ένα, καινούριο αδιέξοδο. Μα πάντα τραγουδώντας.

Ο Δημήτρης Καραόλης (ή Καραφλομπέκατσος), ένας παντελώς άγνωστος μουσικός που αποφάσισε στα πενήντα να πάρει τη ζωή στα χέρια του και η Σπυριδούλα η Ζήλια (η επί γης πρασινωπή ενσάρκωση του ζιζανίου της ζήλιας και της απελπισίας που έπληξε τον χορτοφάγο και όχι αρκετά αρρενωπό γιο ενός παραδοσιακού στρατιωτικού επειδή τον άφησε η αγάπη του, ο κύριος Άρης) θα δώσουν παραμονές της Απόγνωσης και της Πρωτοχρονιάς το μεγαλύτερο ρεσιτάλ της ζωής τους. Θα περάσουν από την άλλη μεριά του… μπαλκονιού τους, θα βρεθούν μετέωροι στην κορυφή της προσωπικής τους απελπισίας, σχοινοβάτες σε ένα θέαμα για λοβοτομημένους γείτονες κι αδιάφορους περαστικούς υπό τους ήχους κλασικών μελωδιών του Μπαχ και παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων καλάντων. Κι η μόνη δύναμή τους θα είναι να μην μας πουν αν τελικά θα πέσουν απ’ το πόντιουμ πριν καν αρχίσει η Μεγάλη τους Παράσταση. Η μόνη δύναμή τους θα είναι να κρατηθούν ακόμη μια φορά με τ’ ακροδάχτυλα απ’ τη ζωή κι από τα κάγκελα του μπαλκονιού αναβάλλοντας για λίγο την στιγμιαία άρση των χειρών που θα σημάνει την είσοδο του τελευταίου “Andante”.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα από την κυνική και ωμά ρεαλιστική ματιά της “Σπυριδούλας” (της γυναικείας φιγούρας στην οποία μετουσιώθηκε το σαν -σύρμα κατσαρόλας- τραχύ συναίσθημα ζήλιας που έπνιξε τον 27χρονο Γιώργο όταν είδε την αγάπη του, τον κύριο Άρη, στην αγκαλιά μιας κοντής), θα γίνουμε συνδαιτυμόνες του παραδοσιακού Πρωτοχρονιάτικου σουαρέ στο πατρικό του Γιώργου σπίτι. Οικοδεσπότης ο παλαιών αρχών -στρατιωτικός στο επάγγελμα- πατέρας του και επιστήθιος φίλος του προαναφερθέντος κυρίου Άρη. Το προσκλητήριο γάμου που ο τελευταίος έστειλε στην οικογένεια θα γίνει η αφορμή κρυμμένα μυστικά να έρθουν στο φως και ο Γιώργος να αναζητήσει επιτέλους τον τρόπο να πετάξει από πάνω του την απόρριψη, κοινωνική κι ερωτική, εγκαταλείποντας ένα σώμα το οποίο δεν του ανήκει.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς

Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Μουσική: Γιώργος Κασαβέτης

Σχεδιασμός Ήχου: Μανώλης Ανδρεάδης

Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός

Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης

Μακιγιάζ: Ήρα Σ. Μαγαλιού

Φωτογραφίες Παράστασης: Νίκος Πανταζάρας

Σχεδιασμός Αφίσας: Ειρήνη Ματθαίου

Teaser: Τατιάνα Κασιμάτη

Trailer: ArtLabor Productions

 

Ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και η Ελένη Στεργίου

 

Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group

 

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

1.  ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ - Αθηνόραμα

 

Τα δύο διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου ανεβαίνουν για πρώτη φορά στη σκηνή, σε μια παράσταση που αναμετριέται ικανοποιητικά με την ιδιοσυγκρασιακή γραφή της… Η σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου­ Μάρκελλου επιχειρεί να φωτίσει αυτές τις δραματικές, αλλά όχι χωρίς κωμικές αποχρώσεις ανθρώπινες φιγούρες… Η παράσταση είναι δουλεμένη και η επιλογή των κειμένων καίρια­ – ειδικά το δεύτερο που κρύβει­ μιαν αναπάντεχη, άκρως «κιτσοπουλική» ανατροπή, η οποία ενσωματώνεται πολύ εμπνευσμένα στην παράσταση, κερδίζει τις εντυπώσεις.

 

2.ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ – Athens Voice

 

H έξοχη Ε. Στεργίου έπαιζε σαν τη Μίριαμ Απλού του Ζαχαράτου πριν μεταμορφωθεί σε έναν σπαρακτικά διαλυμένο άντρα.  Τo πράγμα έγινε πιο προβοκατόρικο πολιτισμικά, όταν αυτή η drag περσόνα φόρεσε το κίτρινο δερμάτινο μπουφάν του Freddy Mercury και τραγούδησε το Bohemian Rhapsody.

Ο Κ. Αβαρικιώτης, με εύστοχο κιτς outfit της νεοελληνικής πλαζ, δεν έδωσε μόνο ένα μάθημα υποκριτικής τεχνικής και θυμικού ελέγχου, αλλά πίσω από τους τόσο καλά υπολογισμένους εκτροχιασμούς του, υπόφωσκε η βαθιά ανθρώπινη ευαισθησία ενός σπαραγμένου πλάσματος.

 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γ. Βαφιά ήταν εξαιρετικά εύστοχα και οι φωτισμοί της Μ. Μάσχα «άνοιγαν» και «έκλειναν» τους σκηνικούς ψυχισμούς και μ’ έναν μαγικό τρόπο έδιναν έκταση και βάθος σε αυτήν την τόσο μικρή σκηνή.

 

Ο Κ. Μάρκελλος είναι ένας άξιος και ευαίσθητος νέος σκηνοθέτης, και η παράστασή του ήταν αρτιότατη σκηνικά. Είχε δυναμικούς ρυθμούς, γοητευτική αισθητική και ενδιαφέρουσες κριτικές παραπομπές.

 

3.ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪΤΗΣ - Lifo

 

Ο αναρχικός λόγος της Λένας Κιτσοπούλου που κονιορτοποιεί κάθε κοινωνική σύμβαση. Η σκηνοθεσία του Μάρκελλου που παραπέμπει σε θέατρο του Παραλόγου, stand up comedy και φασμπιντερικό ντελίριο. Οι ερμηνείες του Κωνσταντίνου Αβαρικιώτη και της Ελένης Στεργίου  που τσακίζουν κόκαλα κάτω από ένα γέλιο που ξαφνικά παγώνει στα χείλη των θεατών τους. Μία παράσταση - γροθιά στο στομάχι με όλη τη σημασία της φράσης. Μην τη χάσετε.

 

   4.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΣΙΦΗΣ - all4fun

Μια εξαιρετική και πολύ ''ιδιαίτερη'' παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς θεατρόφιλος. Τρέξτε να προλάβετε.

  

   5. ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ – Βookpress

 

Μία από τις καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς
                                  

Παραστάσεις: Κυριακή 3/6 & Δευτέρα 4/6 στις 21.30
 

Εισιτήριο: Κανονικό: 13€, Μειωμένο: 10€(φοιτητές,άνεργοι)
 

Διάρκεια: 85 λεπτά

 

Στο Θέατρο Act (Σκάλες Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα

 

Τηλ. Κρατήσεων: 2610-272037 & 6936122263

 

(Η αίθουσα κλιματίζεται)