Διεθνείς αγορές: Ανακάμπτει το δολάριο, σε πτώση οι ισπανικές και ιταλικές μετοχές

ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Σταθεροποιητικά κινούνται και πάλι οι παγκόσμιες αγορές μετά την αναταραχή από την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής με την Κορέα και οι ανησυχίες εστιάζονται πλέον στην Ιταλία και την Ισπανία.

Οι ανησυχίες των αγορών περιορίστηκαν κάπως από τη μετριοπαθή απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στην ανακοίνωση του Τραμπ, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κιμ Κιε Γκουάν να εκφράζει ελπίδες για μία «φόρμουλα Τραμπ» που στόχο θα έχει την επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Εξαιρουμένων των εντάσεων της Βόρειας Κορέας, η διάθεση των αγορών για ρίσκο φάνηκε να συγκρατείται από τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο Ιταλός πρόεδρος να αντιταχθεί στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης της χώρας να διορίσει έναν πολιτικά άπειρο ευρωσκεπτικιστή στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η πρόταση μομφής κατά Ραχόι ανεβάζει τις αποδόσεις των ομολόγων

Ο πολιτικός κίνδυνος έκανε επίσης την επανεμφάνισή του στην Ισπανία, όπου ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει πρόταση μομφής, εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση τις ισπανικές μετοχές και σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI ήταν αμετάβλητος ύστερα από τρεις ημέρες πτώσης, οδεύοντας προς τη δεύτερη συνεχή εβδομάδα απωλειών.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,2%, χάνοντας μέρος των κερδών τους όταν έγιναν γνωστές οι εξελίξεις στην Ισπανία. Οι μετοχές οδεύουν προς την πρώτη εβδομαδιαία πτώση τους από τον Μάρτιο, δεχόμενες πιέσεις από τις πολιτικές εξελίξεις και τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης συνεχίζει να χάνει δυναμική.

Εκροές ρεκόρ στις ιταλικές μετοχές

Οι ιταλικές μετοχές, όπου καταγράφηκαν εκροές ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησαν νωρίτερα κατά 0,6% και οδεύουν προς την τρίτη συνεχή εβδομάδα απωλειών. Οι ισπανικές μετοχές υποχώρησαν κατά 2% μετά τα νέα για την πρόταση μομφής σε βάρος του Ραχόι.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, που σημείωσαν σημαντική πτώση αφού ο Τραμπ υπαινίχθηκε πιθανές αυξήσεις στους δασμούς εισαγωγής των αυτοκινήτων, ανέκαμψαν καθώς τα σχόλιά του προκάλεσαν έντονη κριτική από αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους και μέλη του ίδιου του κόμματος του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την Ιταλία διατηρούν τις πιέσεις στο ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε κατά 0,2% και οδεύει προς την έκτη συνεχή εβδομάδα απωλειών. Το ελβετικό φράγκο, που παραδοσιακά θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, κινείται προς την τέταρτη συνεχή εβδομάδα ανόδου έναντι του ενιαίου νομίσματος.

Το δολάριο ανακάμπτει

Το δολάριο ανέκαμψε κατά 0,25% αφού χθες υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Ωστόσο, παραμένει κάτω από το υψηλό πενταμήνου αυτής της εβδομάδας. Το γεν, που επίσης θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, υποχώρησε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημείωσε μετά την ακύρωση της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

Πιέσεις στο ευρώ

«Το ευρώ συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις ιδιαίτερα έναντι του φράγκου καθώς διευρύνονται τα spreads των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών», ανέφερε αναλυτής της Societe Generale. Το spread για τα αντίστοιχα 10ετή ομόλογα διευρύνθηκε σήμερα στις 200 μονάδες βάσης, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 30 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά σχεδόν 5 μονάδες βάσης.

Για την Ευρώπη, ένας ακόμα πιθανός πονοκέφαλος είναι οι ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης χάνει δυναμική. Τις ανησυχίες των επενδυτών σε αυτό το μέτωπο φάνηκε να μετριάζει ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo, που διατηρήθηκε σταθερός αυτό το μήνα ύστερα από πέντε μήνες πτώσης. Ωστόσο, οι δείκτες PMI που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα υπέδειξαν επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters