Πράσινη σαλάτα με αγκινάρες και παναρισμένο ανθότυρο

συνταγη

Όσο οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους τις απολαμβάνουμε και σε νόστιμες σαλάτες.

Υλικά

Για το dressing

4 αγκινάρες φρέσκες
2 φέτες ανθότυρο, συνολικού βάρους περίπου 400γρ.
1 ματσάκι ρόκα
300γρ. αντίδια
1 κατσαρό μαρούλι
χυμό από ½ λεμόνι
1 λόλα κόκκινη
150γρ. σταμναγκάθι φρέσκο
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλιτζάνι μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι αλεύρι για το πανάρισμα
1 αβγό χτυπημένο, για το πανάρισμα
2 φλιτζάνι γαλέτα για το πανάρισμα
ελαφρύ σπορέλαιο για το τηγάνισμα
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι

Διαδικασία

Ξεκινάτε καθαρίζοντας τις αγκινάρες: αφαιρείτε όλα τα φύλλα, κόβετε το κοτσανάκι και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε το χνούδι που είναι στην καρδιά της αγκινάρας. Σε ένα μπολ ρίχνετε ένα ποτήρι νερό και το χυμό από μισό λεμόνι. Ρίχνετε μέσα τις αγκινάρες για να μη μαυρίσουν και τις βάζετε στο ψυγείο.

Ετοιμάζετε τη σαλάτα: πλένετε σχολαστικά όλα τα λαχανικά. Τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τα ψιλοκόβετε με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Σε μια μεγάλη λεκανίτσα μαζεύετε τη ρόκα, τα αντίδια, το μαρουλάκι, τη λόλα, το φρέσκο σταμναγκάθι, τα τέσσερα κρεμμυδάκια και το μάραθο και τα ψιλοκόβετε. Ανακατεύετε καλά και σχολαστικά όλα τα υλικά. Τα σκεπάζετε με μεμβράνη και τα φυλάτε στο ψυγείο.

Ετοιμάζετε το dressing: ρίχνετε στο μπλέντερ του μίξερ όλα τα υλικά. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να γίνουν ένας ενιαίος πολτός, ρίχνετε μπόλικο αλάτι και τα ξαναχτυπάτε. Αφήνετε το μίγμα να περιμένει.

Ζεσταίνετε μπόλικο σπορέλαιο σε ένα τηγάνι. Παίρνετε τις δύο φέτες ανθότυρο, τις περνάτε πρώτα από το αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αβγό και τέλος από τη γαλέτα. Τις τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τις γυρίζετε ανάποδα μέχρι να ροδοκοκκινίσει και η άλλη πλευρά τους, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί. 

Βγάζετε την κομμένη σαλάτα και τις αγκινάρες από το ψυγείο και βάζετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Βγάζετε τις αγκινάρες από το νερό, τις σκουπίζετε και τις κόβετε σε λεπτές φετούλες. Τις ρίχνετε μέσα στη σαλάτα. 

Περιχύνετε με το μισό dressing και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το υπόλοιπο dressing από πάνω, ακουμπάτε με προσοχή τα δύο κομμάτια τηγανητού ανθότυρου και σερβίρετε στο τραπέζι.

Διαβάστε επίσης