Φίλιπ Ροθ: Ο συγγραφέας που ήταν πάντα φαβορί για Νόμπελ -Δεν του το έδωσαν ποτέ

Ο Φίλιπ Ροθ ήταν ένας από τους συγγραφείς που αναφερόταν συχνά στις συζητήσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, όμως δεν του απονεμήθηκε ποτέ.

Ωστόσο είχε λάβει το λογοτεχνικό Πούλιτζερ, για το βιβλίο του American Pastoral (1998· στα ελληνικά Αμερικανικό ειδύλλιο, μτφ. Τρισεύγενης Παπαϊωάννου, εκδόσεις Πόλις, 2010).

Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο ο σπουδαίος της αμερικανικής λογοτεχνίας σνόμπαρε σε όλη του την ζωή, «είχε γίνει γι΄ αυτόν πλάκα», δήλωσε σήμερα λίγες ώρες μετά τον θάνατό του η συγγραφέας και φίλη του Φίλιπ Ροθ Ζοζιάν Σαβινιό.
«Είχε γίνει πλάκα γι' αυτόν. Κάθε χρόνο γινόταν συζήτηση γι' αυτό, είχε γίνει αστείο», δήλωσε στην France Inter η συγγραφέας και δημοσιογράφος που τον συναντούσε συχνά και είχε κάνει μαζί του μία μεγάλη συνέντευξη για την Liberation τον Σεπτέμβριο 2017.

«Το Νόμπελ έχασε πολλούς μεγάλους συγγραφείς, έτσι δεν είναι; Τον Προυστ, τον Τζόις...δεν θα πω όλη την λίστα... Και όταν έγραψε «Το Ζώο που ξεψυχά», που είναι ένα αρκετά σεξουαλικό βιβλίο, ο ατζέντης του τού τηλεφώνησε: ‘Λοιπόν, έχασες πάλι το Νόμπελ!’ ».

Ο Φίλιπ Ροθ παρουσιαζόταν συστηματικά ως φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ομως πολλοί πίστευαν ότι δεν θα το πάρει ποτέ, αντίθετα με πολλούς λιγότερο γνωστούς λογοτέχνες ανά τον κόσμο.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις και βραβεία με τα οποία τιμήθηκε κατά την διάρκεια της ζωής του ήταν η είσοδός του εν ζωή στην γαλλική συλλογή Pléiade, τον περασμένο χρόνο στα 84 του χρόνια.

«Ηταν πολύ ικανοποιημένος», είπε η Ζοζιάν Σαβινιό. Και για την αναπάντεχη απόφασή του, το 2012, να σταματήσει το γράψιμο τής απαντούσε: «Έφτασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω... έφθασα πιο μακριά από όσο μπορούσα. Φτάνει».

Εχει γράψει πάνω από 30 λογοτεχνικά έργα.  

Το πρώτο βιβλίο του Ροθ "Goodbye, Columbus" (Αντίο Κολόμπους), ήταν μια συλλογή διηγημάτων με την οποία κέρδισε το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο των ΗΠΑ το 1960.

Μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε με το τρίτο του μυθιστόρημα Portnoy's Complaint (Το σύνδρομο Πόρτνοϊ) το 1969.

Το 1979 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο όπου αφηγητής είναι ο Νέιθαν Ζούκερμαν με τίτλο The Ghost Writer. Ακολούθησαν αρκετά ακόμα όπου ο Ζούκερμαν είναι είτε αφηγητής ή παίρνει κάποιο μέρος στην πλοκή, με πιο πρόσφατο το Exit Ghost (Φεύγει το φάντασμα) του 2007. Το 1997 κέρδισε για δεύτερη φορά το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο με το βιβλίο Sabbath's Theater (Το θέατρο του Σάμπαθ) και το 1998 βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για το American Pastoral (Αμερικανικό ειδύλλιο).

Το 2011 βραβεύτηκε για την συνολική προσφορά του στη λογοτεχνία με το Διεθνές βραβείο Μπούκερ.

Πολλά από τα βιβλία του Ροθ έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία: εκτός του Ζούκερμαν που θεωρείται alter ego του συγγραφέα, ο χαρακτήρας Ντέιβιντ Κέπες που εμφανίζεται σε τρία βιβλία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τον ίδιο, ενώ σε κάποια βιβλία του έχει χρησιμοποιήσει χαρακτήρες με το όνομα Φίλιπ Ροθ.

Ο Φίλιπ Ροθ «έφυγε» από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 85 ετών, όπως ανακοίνωσε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του.