Πάτρα: Σταδιακή εφαρμογή των κυκλοφοριακών αλλαγών ζητά η ΟΕΒΕΣΝΑ

τί είπαν στη συνάντηση

Την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018, στα γραφεία της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Σωματείων Νομού Αχαΐας (ΟΕΒΕΣΝΑ), στο πλαίσιο των συναντήσεων με τις Δημοτικές Παρατάξεις, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, αναφορικά με τις κυκλοφοριακές αλλαγές που δρομολογούνται στην πόλη μας, ενόψει τη παράδοσης στην κυκλοφορία της Μίνι Περιμετρικής, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, των Δημοτικών Παρατάξεων, και μελών της Διοίκησης της ΟΕΒΕΣΝΑ, της Διοίκησης της  Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Ν.Δ Ελλάδος, της Διοίκησης του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου και Φορέων της πόλης μας.

Στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν και παρευρέθηκαν: ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» και Δήμαρχος Πατρέων κος Πελετίδης Κώστας, η παράταξη «Νέα Πόλη» του κυρίου Χριστόπουλου με εκπρόσωπό τους, ο κύριος Φίλιας από την παράταξη «Τώρα, για την Πάτρα», ο κύριος Οικονομόπουλος από την παράταξη «Πάτρα δυνατή-Νίκος Οικονομόπουλος», ο κύριος Πατούχας από την παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», ο κύριος Τζανάκος από την παράταξη «Πάτρα η δική μας πόλη», η κυρία Σαμούρη από την παράταξη «Όλοι μαζί για την Πάτρα» και εκπρόσωπος της παράταξης του κυρίου Ντρίνια «Δημοτική Κίνηση Κοινοτικόν για μια αυτόνομη παρέμβαση στο Δήμο Πατρέων». Οι κύριοι Σπαρτινός και Παναγιωτόπουλος από την «Ρ.Α.Π.» και τους «Αγωνιζόμενους Πολίτες» αντιστοίχως, είχαν παρευρεθεί στην προηγούμενη συνάντηση για το θέμα, που διεξήχθη στον Εμπορικό Σύλλογο στις 15/5/2018.

Στη συνάντηση μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και τοποθετήθηκαν για το κυκλοφοριακό και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόδοση στην κυκλοφορία της Μίνι Περιμετρικής και την ταυτόχρονη αντιδρόμηση της Κανακάρη-Κορίνθου, διπλοδρόμηση της Αγίας Σοφίας και μετατροπή της Μαιζώνος σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Κατέθεσαν τις θέσεις τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για το εγχείρημα, καθώς και τους φόβους τους για πιθανή αποτυχία.

Κοινή κατάληξη – πρόταση των Δημοτικών Παρατάξεων (πλην του κυρίου Πελετίδη) ήταν η απόφαση για σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών. Έτσι προτάθηκε να λειτουργήσει πρώτα η μίνι Περιμετρική για ένα εξάμηνο και αφού αναλυθούν τα αποτελέσματα και βγουν ασφαλή συμπεράσματα, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και διορθωτικές κινήσεις, αφού ληφθούν υπόψιν οι θέσεις του ΤΕΕ όπως έχουν κατατεθεί και αναλυθεί. Αυτή είναι άλλωστε και η πρόταση των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, αλλά και όλων των Κοινωνικών Εταίρων & Φορέων της πόλης.

Απερρίφθη κατηγορηματικά από όλες τις παρατάξεις η πρόταση-απόφαση της Δημοτικής Αρχής για 6μηνη δοκιμαστική εφαρμογή όλων των μέτρων ταυτοχρόνως, γιατί αυτό θα είναι ένας πειραματισμός ανεφάρμοστος και επικίνδυνος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θα εξεταστούν όλες οι απόψεις-προτάσεις και αφού τις επεξεργαστούν θα ληφθούν ορισμένες υπόψιν. Αλλά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και η εφαρμογή τους είναι μονόδρομος.

Εν κατακλείδι πιστεύουμε ότι αυτές οι συναντήσεις είναι εποικοδομητικές και έχουν στόχο να φέρουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών και για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς χωρίς αποκλεισμούς.

Και πράγματι η συζήτηση ήταν επιτυχημένη και αποδοτική και απέδειξε με βεβαιότητα ότι αν είχαν προηγηθεί παρόμοιες, τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα και σίγουρα θα είχαν προληφθεί τα αδιέξοδα και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν αξίζουν στην πόλη, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Άλλωστε ο διάλογος για να είναι ουσιαστικός και να έχει αποτελέσματα, δεν πρέπει να γίνεται με προειλημμένες αποφάσεις, αλλά με συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και με προτάσεις οι οποίες θα επεξεργάζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.