Κυριάκος Μητσοτάκης: "Μακεδονικό έθνος" δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε έμμεσα να προκύπτει

"Καμπανάκια" προς τον Α. Τσίπρα για το ονοματολογικό των Σκοπίων

Σε… χωροχρόνο ονοματολογικού των Σκοπίων κινείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Νέα Δημοκρατία. Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει, σε όλους τους τόνους, ότι το "Μακεδονία του Ίλιντεν" παραβιάζει ευθέως τις κόκκινες γραμμές της οδού Πειραιώς. Κόκκινες γραμμές, οι οποίες έχουν έρθει στο προσκήνιο εδώ και μήνες, θέτοντας επί τάπητος τις αδιαπραγμάτευτες εκείνες προϋποθέσεις, ώστε η λύση που θα προκύψει να ορίζεται από το τρίπτυχο του συνολικού, του ενιαίου και του οριστικού.

"Συμφωνία που θα εφαρμοστεί σε δόσεις από την πλευρά των Σκοπίων δεν γίνεται δεκτή. Επίσης, "μακεδονικό έθνος" δεν υπάρχει και δεν μπορεί ούτε να αναγνωρίζεται, ούτε έμμεσα να προκύπτει. Εξίσου ξεκάθαρο είναι ότι αλυτρωτισμοί, με σύμβολα, αγάλματα, γλώσσα, ισχυρισμούς για μακεδονική εθνότητα, δε γίνονται δεκτοί. Αλυτρωτικές αναφορές και μάλιστα στο θεμελιώδη νόμο των Σκοπίων, στο Σύνταγμά τους δε μπορεί να παραμείνουν σε βάρος κανενός. Και αυτός είναι σπουδαίος λόγος που καθιστά αναγκαία την αλλαγή Συντάγματος των Σκοπίων.

Το ίδιο ισχύει και για το όνομα. Άλλωστε μόνο με συνταγματική αλλαγή θα ισχύει erga omnes", είναι το στίγμα της "γαλάζιας" παράταξης. Το επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου "Ιόνιες ημέρες ανάπτυξης", που διοργανώθηκε χθες από τη ΝΟΔΕ Κέρκυρας.

Μία ομιλία, η οποία κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Μία ομιλία, η οποία ανέδειξε τις, κατά την οδό Πειραιώς, μεγάλες ευθύνες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε και πάλι το Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα για "διχασμό" των Ελλήνων.

Όσο, δε, το διαυγές τρίγωνο για μία λύση, η οποία θα σέβεται την ιστορία και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού εδράζεται στην εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας, των ισχυρισμών για "μακεδονικό έθνος" και "μακεδονική γλώσσα", στην εφαρμογή του ονόματος για όλες τις χρήσεις, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, που θα υλοποιεί όλα τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει συνεχώς τον τόνο της κριτικής του έναντι του πρωθυπουργού.

"Η εξέγερση του Ίλιντεν και η ονομασία του Ίλιντεν είναι ταυτισμένη με τον Μακεδονικό αλυτρωτισμό. Είναι μια ονομασία η οποία ταυτίστηκε με μια εθνικιστική εξέγερση η οποία είχε τότε ως κεντρικό της σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες και τη δημιουργία μιας μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Με άλλο λόγια το ίδιο το όνομα το οποίο συζητούσε και συζητάει ενδεχομένως ακόμα και σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί αυτό το όνομα για τη γειτονική χώρα. Μου φαίνεται ότι κάθε φορά που ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται, ειδικά όταν διαπραγματεύεται νύχτα και μόνος του, είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Το όνομα αυτό δεν θα έπρεπε καν να μπει σε συζήτηση. Και ελπίζω πραγματικά, το όνομα αυτό να το έχει ήδη απορρίψει ως ένα όνομα απαράδεκτο το οποίο προσβάλει την Ιστορία της χώρας μας και το οποίο υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση δε μπορεί να γίνει αποδεκτό", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Δε συμφωνούμε με ατελείς και προσωρινού χαρακτήρα διευθετήσεις. Ούτε με "σαλαμοποίηση” της λύσης. Είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Απαιτούμε εγκατάλειψη των αλυτρωτισμών, που αφορούν στα σύμβολα, τους χάρτες, τη γλώσσα και τους ανιστόρητους ισχυρισμούς για δήθεν "μακεδονικό έθνος”. Δεν πρόκειται να μοιραστούμε την ελληνική ιστορία με τους Σκοπιανούς. Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική και είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι ούτε βέβαια μπορεί να μετατεθεί χρονικά η αναγκαία αλλαγή του Συντάγματός τους. Κι αυτό, διότι μπορεί να μην εφαρμοστεί ποτέ. Μην κάνει λοιπόν αυτή η κυβέρνηση το λάθος και συναινέσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω προσέγγιση των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν υπάρξει συνολική λύση και συνταγματική αλλαγή. Η ομόφωνη απόφαση του Βουκουρεστίου λέει "πρώτα λύση και μετά ένταξη”. Και από την απόφαση αυτή δεν πρέπει να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω", σημείωσε, από την πλευρά του, ο σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης