Στο Αυτόφωρο Καλαβρύτων οι συλληφθέντες από την Αιγιάλεια για την υπόθεση των απορριμμάτων - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

τρεις άνδρες και μια γυναίκα

Στον εισαγγελέα Καλαβρύτων, οδηγήθηκαν τέσσερις κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας και από κει στην διαδικασία του αυτοφώρου με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών αλλά και οτι... εκθέτουν πολίτες σε κίνδυνο, αφού δεν επιτρέπουν την εναπόθεση σκουπιδιών στο... κλειστό ΧΥΤΑ της Αιγείας.
Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 62, 54 και 56 ετών καθώς και μια γυναίκα 59 ετών, οι οποίοι έκλεισαν την είσοδο του ΧΥΤΑ Αιγείρας με τη φυσική τους παρουσία, προκειμένου να μη γίνει εναπόθεση απορριμμάτων.
Μάρτυρας κατηγορίας ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κος Παναγόπουλος ο οποίος δεν προσήλθε και έτσι η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα (24 Μαΐου).
Στο πλευρό τους στα Δικαστήρια Καλαβρύτων, ήταν ο Ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στον Δήμο Καλαβρύτων, που επέδωσε και ψήφισμα στον Εισαγγελέα. 


Το ιστορικό
Από το 2014, το ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει ουσιαστικά κλείσει, αφού δεν μπορεί να δεχτεί άλλα σκουπίδια. Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει δώσει εντολή τα σκουπίδια της Αιγιάλειας να μεταφερθούν και να μοιραστούν σε άλλα (8 το αριθμό) ΧΥΤΑ.
Ο Δήμος Αιγιαλείας χωρίς να έχει βρει λύσει συνεχίζει να χρησιμοποιεί την Αιγείρα ως χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ενώ δεν μπορεί να δεχτεί απολύτως τίποτα από τον υπερκορεσμό των σκουπιδιών.
Οι κάτοικοι, θέλοντας να προστατεύσουν, τον τόπο τους, το περιβάλλον και την ζωή τους, με συντονισμένες ενέργειες δεν επιτρέπουν από τον Φεβρουάριο να περνά κανένα απορριμματοφόρο.
Η Δημοτική αρχή, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί με κάθε τρόπο την συνέχιση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και η σύγκρουση με τους κατοίκους ήταν αναπόφευκτη. Ήδη έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών πάνω από τριάντα (30) κάτοικοι της ανατολικής Αιγιάλειας και σήμερα άλλοι τέσσερις. Σήμερα βέβαια προστέθηκε και άλλη μια κατηγορία, οτι με το να κρατούν κλειστό το ΧΥΤΑ εκθέτουν τους συμπολίτες τους σε κίνδυνο...
Η κατάσταση στην Αιγιάλεια είναι έκρυθμη, δίχως να είναι ορατή μια άμεση λύση και με τους πολίτες, να πληρώνουν τη "νύφη" αφού αναγκάζονται να ζουν με στοίβες σκουπιδιών και στους αντιδρώντες να οδηγούνται κατηγορούμενοι...



Θ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: "Θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος!"
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δημάρχου Αιγιαλείας αναφέρει τα εξής:
«Μέχρι εδώ. Στο Δήμο μας δεν υπάρχει χώρος για τραμπουκισμούς και τρομοκρατία που προσπάθησε να φέρει ακόμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ομάδα πολιτών από την Αιγείρα. Το μόνο που ξέρουν να κάνουν και να επιδιώκουν είναι να παρεμποδίζουν την παραγωγή του Δημοτικού έργου και να ταλαιπωρούν με τη μέχρι σήμερα τακτική τους, το σύνολο των συμπολιτών μας.
Οι ίδιοι αυτοί πολίτες μέσα από το μπάχαλο που συνεχώς επιδιώκουν να δημιουργούν, καταργώντας για άλλη μια φορά κάθε μορφή διαλόγου και συναίνεσης, από χθές κατάφεραν να διασύρουν πάλι τον Δήμο μας  μέσα από την αρνητική δημοσιότητα που εδώ και μήνες επιζητούν για προσωπικούς και πολιτικούς σκοπούς απεγνωσμένα , εις βάρος- και πρωτίστως-  της υγείας αλλά και της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας μας, πλήττοντας και  τραυματίζοντας καθημερινά την εικόνα της περιοχής μας.
Από τούδε και στο εξής όλοι αυτοί θα στέκουν υπόλογοι των πράξεών τους όχι μόνο στο σύνολο της κοινωνίας αλλά και απέναντι των συνεπειών του νόμου με τον οποίο έρχονται αντιμέτωποι και ο οποίος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτό θα μας βρουν ανυποχώρητους και αποφασισμένους.»

Πηγη: kalavrytanews.com