«Βόμβα» από την ΑΔΑΕ: Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα βαλιτσάκια παρακολούθησης!

Τη… "βόμβα" έριξε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ μιλώντας την Πέμπτη (17.05.2018) στη Βουλή. «Ακούμε ότι υπάρχουν βαλιτσάκια που έχουν ιδιώτες αλλά εμείς δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Ζαμπίρας.

Ανεξέλεγκτη η «μεγάλη σχολή των πρακτόρων» από τις δυνατότητες που έχει η ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση της νομιμότητας στην διασφάλιση του απόρρητου των επικοινωνιών. «Ακούμε ότι υπάρχουν και ιδιωτικά «βαλιτσάκια» παρακολούθησης και καταγραφής αλλά δεν υπάρχει όμως το νομοθετικό πλαίσιο για να  μπορέσουμε να τα ελέγξουμε,  εάν υπάρχουν…  εμείς ελέγχουμε τη χρήση μόνο των τριών «νόμιμων» που είναι αυτά που έχει η ΕΥΠ, και η ΕΛΑΣ, εάν και αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται πιο συχνά…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των  Επικοινωνιών, Χρήστος Ζαμπίρας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Θεσμών και Δημοσίας Διοίκησης της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου ανέφερε ότι «παρά τις προτάσεις νομοθετικής παρέμβασης που έχουμε κατά καιρούς κάνει προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου με τα ιδιωτικά βαλιτσάκια που λέγεται ότι υπάρχουν στην χώρα δεν έχει υπάρξει  ανταπόκριση».

«Ωχρός» όμως είναι και ο έλεγχος που κάνει η ΑΔΑΕ  και στα τρία νόμιμα φορητά συστήματα συνακροάσεων που διαθέτουν η ΕΥΠ και δύο η ΕΛΑΣ, είναι πλημμελής καθώς και αυτοί θα  έπρεπε να ελέγχονται πιο συχνά, αποκαλύπτοντας πως από το τέλος του 2013 που έγινε ένας έλεγχος τους, αυτός επαναλήφθηκε στο τέλος του 2017.

Η ΑΑΔΕ δεν έχει… προσωπικό

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν και οι επισημάνσεις που έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Μιχάλης Σακκάς σχετικά με την διασφάλιση του απορρήτου. Είπε πως η Αρχή δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν της διατεθεί προσωπικό και οικονομικοί πόροι, και αυτό θα πρέπει να γίνει με κάποια νομοθετική παρέμβαση. Επίσης τόνισε ότι όσο αυξάνει η εξέλιξη της τεχνολογίας τόσο πιο ανασφαλής γίνεται το διαδίκτυο καθώς στην περίπτωση αυτή  «δεν βγαίνει πρώτα το κλειδί και μετά το αντικλείδι αλλά το αντίστροφο…».

Αμφιβολίες πάντως γεννιούνται κατά πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η εποπτεία της τήρησης του απορρήτου από τους παρόχους επικοινωνίας. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας ανέφερε πως «ο πάροχος ξέρει ότι θα πάμε σε συγκεκριμένη ημερομηνία να κάνουμε έλεγχο. Επειδή ο τακτικός έλεγχος είναι μεγάλης διάρκειας και ευρύτατης διαδικασίας που κρατάει μέρες, μέχρι και έξι μέρες, σε πλήρες ωράριο, τέσσερα άτομα της επιτόπου στον πάροχο, έχει χρόνο να καλύψει τις ατέλειες. Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος αυτός, καθώς βρίσκουμε ευρήματα, παρόλο που είναι προγραμματισμένος και  ο πάροχος το ξέρει, γιατί εμείς εντοπίζουμε πάρα πολλές φορές αποκλίσεις από τους Κανόνες και επιβάλουμε κυρώσεις γι’ αυτό».

Διαβάστε επίσης