Που θα πάει το λεωφορείο; Η νέα πρόταση από το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας που δίνει λύση στον «γρίφο» της Κανακάρη

Η πρόθεση του δήμου να θέσει σε δοκιμαστική αντιδρόμηση την οδό Κανακάρη αναδεικνύει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που δεν είναι δυνατόν να διευθετηθούν με τη λογική του προσωρινού ή του δοκιμαστικού.

Όσοι προβληματίζονται με την πειραματική φάση του εξαμήνου ισχυρίζονται ότι αν η μελέτη αναδεικνύει προβλήματα θα πρέπει πρώτα αυτά να επιλυθούν, να ληφθεί μια απόφαση για τον τρόπο που πρέπει να  αντιμετωπιστούν και μετά να επιχειρηθεί η λειτουργία, έστω και σε δοκιμαστικό στάδιο.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που ανακύπτουν και που ταλαιπωρούν εξ αρχής δήμο και ΚΤΕΛ, είναι η απάντηση στο ερώτημα «πού θα πάνε τα λεωφορεία;».

Κατόπιν της θέσης περί εξάμηνης δοκιμαστικήςαντιδρόμησης, το ερώτημα διατυπώνεται ως εξής: «Τι θα γίνει με την συγκοινωνία αυτό το εξάμηνο;».

Δεν είναι δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι θα γίνει σχεδιασμός αποκλειστικά για τη δοκιμαστική λειτουργία, ούτε βεβαίως ότι μπορεί να αλλάξουν εξίσου δοκιμαστικά τα δρομολόγια και ακολούθως να ξανααλλάξουν, κάτι σε στυλ «δεν βγήκε το σενάριο, καλούνται οι επιβάτες να προσαρμοστούν εκ νέου σε νέα δεδομένα και νέες συνήθειες».

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες θα πρέπει να γίνει στη βάση των διαπιστωμένων προβλημάτων και με ορίζοντα μονιμότητας.

Αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν του ο Δήμος ο οποίος καλεί το αστικό ΚΤΕΛ να καταθέσει τις προτάσεις του εντός των ημερών.

 

Ο γρίφος της μετακίνησης με λεωφορείο

Η οδός Κανακάρη είναι αδύνατον να φιλοξενήσει την αστική συγκοινωνία για μια σειρά σοβαρούς λόγους. Ένας από τους σοβαρότερους είναι ο αμέσως ορατός. Στην Κανακάρη δεν υπάρχουν πεζοδρόμια που να μπορούν να υποδεχθούν στάσεις, ώστε να αναμένει ο επιβάτης το λεωφορείο με έναν στοιχειωδώς αξιοπρεπή τρόπο.

Οι τρεις στάσεις που αφορούν το επίμαχο κομμάτι, αυτή του  Πυροσβεστείου, αυτή της Φαβιέρου και αυτή της Αγίας Σοφίας, είναι στάσεις που με βάση την μέχρι σήμερα εμπειρία, συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο αριθμό επιβατών. Ιδίως τις πρωινές ώρες έχουμε δεκάδες, για να μην πούμε εκατοντάδες επιβάτες που περιμένουν στο πεζοδρόμιο το λεωφορείο.

Αυτές οι στάσεις λοιπόν είναι αδύνατον να «ανέβουν» στην οδό Κανακάρη εκ πρώτης για λόγους χωρητικότητας των πεζοδρομίων.

Η δεύτερη απαγορευτική παράμετρος για τη διέλευση λεωφορείου από την οδό Κανακάρη είναι οι μεγάλες κλίσεις της οδού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν στάσεις επειδή τα λεωφορεία δεν μπορούν να ξεκινήσουν φορτωμένα στην ανηφόρα. Πέραν αυτού αν ένα λεωφορείο για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει στο επίμαχο σημείο, δεν μπορεί να ξεκινήσει ξανά γιατί είναι πολύ πιθανό και άλλο τόσο επικίνδυνο, η κλίση να το «πάρει πίσω».

Το σενάριο δε που θέλει ένα λεωφορείο ακινητοποιημένο σε μια οδό με στενή διατομή όπως η Κανακάρη, μοιάζει με κυκλοφοριακό εφιάλτη.

Κοινώς το λεωφορείο δεν μπορεί να διαχειριστεί τις μεγάλες κλίσεις και τα μικρά πεζοδρόμια της Κανακάρη και αυτό είναι κάτι στο οποίο όλοι συγκλίνουν. Η Κανακάρη αντενδείκνυται, Αναζητείται άλλη λύση.

 

Η κίνηση κόντρα στο ρεύμα στην Κορίνθου μάλλον εγκαταλείπεται

Ο δήμος έχει ξεκινήσει την εργολαβία για την εγκατάσταση της  σηματοδότησης με βάση την μελέτη αντιδρόμησης της Κανακάρη και της Κορίνθου, και την μετατροπή της μεν πρώτης σε έξοδο, της δε δεύτερης σε είσοδο της πόλης.

Η κίνηση του λεωφορείου προς το κέντρο της πόλης, μέσω της Κορίνθου, μετά την αντιδρόμησή της, είναι αυτονόητη. Αυτό που προκαλεί πονοκεφάλους είναι η κίνηση του λεωφορείου στο ρεύμα εξόδου της πόλης, αφού η Κανακάρη δεν μπορεί να είναι για τους λόγους που προαναφέραμε η απάντηση.

Το  σενάριο που θέλει το λεωφορείο να κινείται αντίθετα στην οδό Κορίνθου σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να γίνει πολύ πιο σύνθετη η σηματοδότηση της Κορίνθου, κάτι που θα δημιουργήσει νέα αυτονόητα προβλήματα. Παράλληλα αυτή η προοπτική πρακτικά σημαίνει ότι η Κορίνθου ως είσοδος σε μεγάλο βαθμό ακυρώνεται γιατί αν έχεις δύο γραμμές λεωφορείων αντίθετες, δεν μένει και πολύς χώρος για να κινηθούν τα Ι.Χ. Συν τοις άλλοις, σε υποχρεώνει να «διώξεις» εντελώς το πάρκινγκ, πράγμα το οποίο δεν είναι και τόσο εύκολο.

Για αυτούς τους λόγους, όπως λένε οι πληροφορίες, το  σενάριο της αντίθετης κίνησησης στην Κορίνθου, μάλλον εγκαταλείπεται.

 

Η εναλλακτική πρόταση για επίλυση του προβλήματος

 

Μια εναλλακτική πρόταση η οποία πέφτει στο τραπέζι και φαίνεται να λύνει το πρόβλημα είναι να αντιδρομηθεί και η Μαιζώνος από την Κολοκοτρώνη έως την Αγ. Σοφίας και τα λεωφορεία  2 και 3 να ακολουθούν την Κανακάρη από την Παπαφλέσσα ή την Βορείου Ηπείρου ως την Κολοκοτρώνη, στη συνέχεια να κατεβαίνουν την Κολοκοτρώνη μέχρι Μαιζώνος και να κινούνται προς βορρά μέσω της αντιδρομημένης Μαιζώνος - Κωσταντινουπόλεως μέχρι την Αγίας Σοφίας.

Η υλοποίηση της πρότασης αυτής προϋποθέτει ότι θα εφαρμοστεί ταυτόχρονα με την – προσωρινή ή μόνιμη – αντιδρόμηση των Κορίνθου και Κανακάρη. Πρέπει επομένως να μελετηθεί η εφαρμογή της άμεσα. Πρόκειται πάντως για πρόταση χαμηλού κόστους αφού απαιτεί μόνο την προσαρμογή 5 σηματοδοτών και της σχετικής σήμανσης.

Ως πρόσθετο πλεονέκτημα της εναλλακτικής αυτής ρύθμισης αναφέρεται το ότι επιτρέπει την εξισορρόπηση της κυκλοφοριακής χωρητικότητας στις δύο κατευθύνσεις, «υποβοηθώντας» τη λειτουργία της Κανακάρη προς βορρά, κάτι που πιθανόν Θα αποδειχτεί αναγκαίο, αφού ο πλήρης έλεγχος της στάθμευσης επί της Κανακάρη είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ δυσχερής ή και αδύνατος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του «7Μ» αυτή είναι η πρόταση στην οποία καταλήγει το αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας και η οποία ια υποβληθεί στο Δήμο.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(από το ένθετο 7 Μέρες Ενημέρωση του 7 Μέρες Αγγελίες)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ