Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ

Σε μία πρωτοφανή για τα δικαστικά χρονικά κίνηση προέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου, υποβάλλοντας σήμερα την παραίτησή του. 

Δεν είναι σύνηθες να παραιτείται μέλος της ανώτατης δικαστικής ηγεσίας της χώρας, καταγγέλλοντας μάλιστα, όπως το έπραξε ο Νίκος Σακελλαρίου, εσκεμμένες διαρροές.

Ειδικότερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την παραίτησή του υπό το κράτος έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πιέσεων. 

Με μια αιχμηρή αναφορά, ο κ. Σακελλαρίου επέκρινε την πολιτική ηγεσία της χώρας επειδή όπως εξήγησε μετακυλίει παγίως στη δικαιοσύνη την επίλυση των πιο δυσεπίλυτων προβλημάτων της χώρας. 

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου εξαπέλυσε «κεραυνούς» και για τις διαρροές όσον αφορά στον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι διαρροές είπε αποτέλεσαν «αδιανόητη και απαράδεκτη παραβίαση του δικαστικού απορρήτου και επέφεραν καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στο κύρος του θεσμού του ΣτΕ».

Η εξέλιξη αυτή, όπως είπε, «δεν μου επιτρέπει πλέον να εξακολουθώ να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα νηφαλιότητα και ηρεμία».

Για τον λόγο αυτόν, πρόσθεσε εμφανώς συγκινημένος, οδηγείται στην «επώδυνη απόφαση» της παραίτησης, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούνιο, έπειτα από 42 χρόνια στο δικαστικό σώμα.

Μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου, καθήκοντα προέδρου του ΣτΕ αναλαμβάνει η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη-Ειρήνη Σαρπ.