Σάλος στη Γερμανία με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Εζίλ και Γκουντογκάν - Φωτογραφήθηκαν με τον Ερντογάν

ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΟΙ ΔΥΟ ΑΣΟΙ

Λίγο πριν από Μουντιάλ της Ρωσίας, οι διεθνείς παίκτες της Εθνικής Γερμανίας Μεσούτ Eζίλ και Ιλκάι Γκουντογκάν, τουρκικής καταγωγής, έχουν εμπλακεί σε μια δύσκολη για τους ίδιους υπόθεση που προκάλεσε η συνάντησή τους με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τη Δευτέρα οι δυο ποδοσφαιριστές βρέθηκαν με τον τούρκο πρόεδρο σε ένα ξενοδοχείο του Λονδίνου, δωρίζοντάς του υπογεγραμμένες φανέλες. Ο τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε το Λονδίνο στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα αφού στις 24 Ιουνίου οι τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) Ράινχαρντ Γκρίντελ άσκησε άμεσα σκληρή κριτική ενώ ο μάνατζερ της Εθνικής Γερμανίας Όλιβερ Μπίρχοφ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ξεκαθαρίσει το θέμα με τους δύο παίκτες. Την ίδια ώρα και ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας και μάλιστα από σχεδόν όλες τις παρατάξεις άσκησε κριτική στους δυο τουρκικής καταγωγής παίκτες της Εθνικής.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρώην αρχηγού των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, πολιτικού επίσης τουρκικής καταγωγής: «Αυτό που έκαναν αυτοί οι δύο είναι απίστευτο, αυτά δεν γίνονται. Περιμένω και από τους δύο να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αποστασιοποιούνται. Ενέδωσαν στο φθηνό σόου προπαγάνδας για έναν απολυταρχικό ηγεμόνα».

«Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα»

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Γκουντογκάν δήλωσε ότι η εν λόγω συνάντηση δεν κρύβει κάποιο πολιτικό μήνυμα. «Πρόθεσή μας με αυτή τη φωτογραφία δεν ήταν να στείλουμε κάποιο πολιτικό μήνυμα και ακόμη λιγότερο να συμμετάσχουμε στον προεκλογικό αγώνα. Ως παίκτες της Εθνικής Γερμανίας υποστηρίζουμε τις αξίες της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μας και όχι η πολιτική», δήλωσε αργότερα ο ποδοσφαιριστής. Σήμερα Τρίτη ο προπονητής Γιοάχιμ Λεβ αναμένεται να ανακοινώσει τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα κληθούν να αγωνιστούν με τα χρώματα της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB) Ράινχαρντ Γκρίντελ εκφράστηκε για την υπόθεση και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter: «Ο DFB σέβεται και την ιδιαίτερη κατάσταση των παικτών μας με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Αλλά το ποδόσφαιρο και η DFB πρεσβεύουν αξίες οι οποίες δεν τηρούνται επαρκώς από τον κύριο Ερντογάν».

Δεν κατάλαβαν τι έκαναν

Τη συζήτηση πυροδότησε και η φανέλα που πρόσφερε ο Γκιντογάν στον τούρκο πρόεδρο την οποία είχε υπογράψει με τα λόγια «Για τον σεβαστό μου πρόεδρο – με εκτίμηση».

Πάντως ο μάνατζερ της Εθνικής Γερμανίας  Όλιβερ Μπίρχοφ εκτιμά ότι «οι δυο τους δεν συνειδητοποίησαν τη σημασία και το συμβολισμό της φωτογραφίας, αλλά φυσικά και αποδοκιμάζουμε αυτή την ενέργεια και θα το συζητήσουμε με τους παίκτες».



 iefimerida.gr