Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η ατομική έκθεση του εικονογράφου Δημήτρη Κάσδαγλη "AB OVO" - ΦΩΤΟ

στην γκαλερί Cube - χορηγός tempo24.gr

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της, με τον εικονογράφο Δημήτρη Κάσδαγλη, φιλοξενώντας την τελευταία του δουλειά, στην πρώτη ατομική του έκθεση, με τίτλο “AB OVO”. Πρόκειται για έργα που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, περίοδο στην οποία ο εικονογράφος μπήκε σε διαδικασία επαναπροσδιορισμού.

p1011827_ph_pr.jpg

Αφορμή, ένα εικαστικό παιχνίδι που ξεκίνησε, πριν έναν ακριβώς χρόνο, σε μια ερημική παραλία. Εφήμερες μορφές από κάρβουνο πάνω σε πέτρα, ζωγραφισμένες επί τόπου και αφημένες εκεί για να ανακαλυφθούν, έως ότου μοιραία σβήσουν. Στον δημιουργό, απέμενε το φωτογραφικό στιγμιότυπο, ενθύμιο της χαράς που προσφέρει η δημιουργία.

Το παιχνίδι με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε και βγήκε από τα όρια της παραλίας. Προστέθηκαν νέα υλικά, μπήκαν κανόνες και ο εικονογράφος οδηγήθηκε, μοιραία λες, σε παλιά και γνώριμα εικαστικά μονοπάτια, αλλά και σε νέους γι’ αυτόν τρόπους έκφρασης. Οι πέτρες που άφηναν τον τόπο τους άλλαξαν όψη. Έγιναν πουλιά για να μπορούν να ταξιδέψουν πιο εύκολα. Πήραν τη συμβολική μορφή κουκουβάγιας και άφησαν την παραλία που γεννήθηκαν για να ταξιδέψουν τον κόσμο. Αυτό που δεν άλλαξε ήταν η παιδικότητα της φύσης του παιχνιδιού, η ανάγκη για έκφραση μέσα από την σκανδαλιάρικη διάθεση για εξερεύνηση και δημιουργία.

p1011806_ph_pr.jpg

Δώδεκα μήνες αργότερα, ένας κύκλος κλείνει. Τα έργα της έκθεσης αυτής είναι ενδεικτικά δείγματα του αντίκτυπου που είχε ως τώρα το παιχνίδι αυτό σε προσωπικό επίπεδο, είναι Τέχνη για τη σπίθα της δημιουργίας και πού μπορεί αυτή να σε οδηγήσει.

AB OVO στα λατινικά θα πει "από το αυγό". Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "εξ αρχής", μπορεί και να υποδηλώνει όμως και την ολότητα ενός αντικειμένου. Με την ίδια τη φράση να γίνεται στη γραφή της από λόγος, σύμβολο εικονιστικό, είναι ένας τίτλος ταιριαστός για ένα νέο ξεκίνημα, πόσο μάλλον για μια  έκθεση με πρωταγωνίστριες κουκουβάγιες.

Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2018

   

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00

                              Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00 

                               Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

 

Σύντομo Βιογραφικό Σημείωμα

 

Δημήτρης Κάσδαγλης

 

Ο Δημήτρης Κάσδαγλης είναι εικονογράφος. Κυρίως σε βιβλία, κυρίως για παιδιά. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από τα πέντε του. Από τότε έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς, σπουδάσει με υποτροφίες, πάρει μέρος σε εκθέσεις, δώσει ομιλίες, διδάξει, τυπωθεί, κυκλοφορήσει, γίνει τοιχογραφία, χτυπηθεί τατουάζ. Έχει φτάσει αισίως τα 38 και θέλει τουλάχιστον να τα εκατοστίσει -- έχει πολλά να κάνει ακόμα!