Ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών - Στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης

για την 129η Ολομέλεια

Στις εργασίες της 129ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και στις συνεδριάσεις των λοιπών οργάνων της ΕτΠ, που πραγματοποιούνται 15-17 Μαΐου 2018 στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

Την πρώτη ημέρα εργασιών της Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Πόλεων θα συζητήσουν για τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ— το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ).

«Κάθε επτά χρόνια ΕΕ αποφασίζει σχετικά με τον μελλοντικό μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όμως ο επόμενος αυτός προϋπολογισμός, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2021, θα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, λόγω BREXIT, και οι διαπραγματεύσεις για αυτόν γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου το κοινό μας Ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζει πολλαπλές και σημαντικές προκλήσεις» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, και συμπληρώνει:

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν είναι αριθμοί και λογιστικές πράξεις. Πρέπει να ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα πρέπει να καλύψει το κενό που άφησε το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείποντας την ΕΕ και να έχει επαρκείς οικονομικούς πόρους,  ώστε να ανταποκριθεί στα οράματα και τις προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ, αλλά και να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, όπως η τεχνολογική και δημογραφική αλλαγή, η αλλαγή του κλίματος και οι περιορισμένοι πόροι, η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων, η προσφυγική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια στην γειτονιά της Ένωσης».

Τη δεύτερη ημέρα της Ολομέλειας, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών θα συζητήσουν για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας μέσω του Πολιτισμού.

«Ο Πολιτισμός μας μπορεί να δώσει απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και το αυξανόμενο χάσμα, καθώς ευαισθητοποιεί τους πολίτες σχετικά με τις κοινές πολιτιστικές ρίζες στην Ευρώπη» αναφέρει σχετικά ο κ. Κατσιφάρας και συνεχίζει: «Τόσο η ενίσχυση του αισθήματος των Ευρωπαίων πολιτών ότι έχουν μια κοινή Ευρωπαϊκή Ταυτότητα, όσο και η υλοποίηση των κύριων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τον Πολιτισμό, εξαρτώνται αφενός  από τη συνεργασία και τη σύμπραξη μεταξύ των κρατών μελών, των περιφερειών και των πόλεων, αφετέρου από την επαρκή  χρηματοδότηση.».

Ακόμα,  αναμένεται να υπάρξει Ψήφισμα της ΕτΠ σχετικά με τον αντίκτυπο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης