Δήμος Πατρέων: Η απλή αναλογική και η απλή μέθοδος των τριών

του ΣΤΕΛΙου ΠΑΛΑΡΜΑ Μέλους της σχολικής επιτροπής Π.Ε. Δήμου Πατρέων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε την Τετάρτη 9 Μαΐου, συζητήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα Κλεισθένης 1». Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δόθηκε για διαβούλευση, ενσωματώνονται παλιότερα σχέδια όπως ο «Καποδίστριας» και  ο «Καλλικράτης» και ταυτόχρονα γίνονται νέες προσαρμογές στην Τοπική Διοίκηση ώστε να απαντούν στις ανάγκες της νέας φάσης του κύκλου της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της αναμόρφωσης του αστικού συστήματος».

Τον δημόσιο διάλογο έχει μονοπωλήσει η πρόταση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις εκλογές της τοπικής διοίκησης. Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων περιορίζουν την αντιπαράθεσή τους στο ζήτημα της απλής αναλογικής προσπαθώντας να κρύψουν από τον λαό μια σειρά από αντιδραστικές και αντιλαϊκές ρυθμίσεις που περιέχει το σχέδιο «Κλεισθένης».

 Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την απλή αναλογική είναι ξεκάθαρη και αναφέρει :

«Ως Δημοτική Αρχή αποτελεί από χρόνια διατυπωμένη θέση μας η απλή, ανόθευτη αναλογική για την εκλογή του Δημοτικού και Περιφερειακού συμβουλίου στη βάση της ισοτιμίας της ψήφου».

Όμως η Δημοτική αρχή  δε μένει μόνο στη θετική της στάση υπέρ της απλής αναλογικής αλλά αποκαλύπτει ότι ο εκλογικός νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τα αστικά κόμματα για να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις στο προτεινόμενο αντιλαϊκό σχέδιο.

Καρότο και μαστίγιο, αυτή είναι η λογική τους. Καρότο η απλή αναλογική, μαστίγιο όλες οι άλλες προτάσεις τις οποίες επιμελώς αποκρύβουν.

Οι προτάσεις τους κινούνται σε δυο άξονες :

Την ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες των δήμων.  Με απλά λόγια οι δημότες θα πληρώνουν για υπηρεσίες που μέχρι τώρα καλύπτονταν με κρατική επιχορήγηση.

 

Ο ασφυκτικός έλεγχος των Δήμων αφού «παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον δε συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις του αστικού κράτους και του Κεφαλαίου, για όποιον κοιτάζει προς τη μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι υπηρεσίες πρασίνου που με το σχέδιο της κυβέρνησης γίνονται ανταποδοτικές!! Με άλλα λόγια στον δήμο της Πάτρας οι δημότες θα επιβαρυνθούν με 4,5 εκατομμύρια ευρώ βλέποντας τους λογαριασμούς των δημοτικών τελών να εκτοξεύονται!!

Αποδεικνύεται ότι όλα τα μεγάλα λόγια που λένε στα διάφορα «αναπτυξιακά συνέδρια» για αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη, έχουν κοινό παρονομαστή τη φοροληστεία του λαού. Θέλουμε πάρκα, χώρους πρασίνου, ένα δέντρο στη γειτονιά μας, θα πληρώνουμε!!

Ποια ήταν η στάση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό συμβούλιο;

Η «απλή μέθοδος των τριών» παρατάξεων, «Νέα Πόλη» (Ν.Δ.), ΡΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Τώρα για την Πάτρα», που σε όλα τα σημαντικά «έσονται οι τρεις εις σάρκα μίαν» προκειμένου να υπερασπίσουν «τα ιερά και τα όσια» της στρατηγικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου, κάνοντας αναγωγή της πολιτική στους σε τοπικό επίπεδο.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα όταν είναι να βάλουν σε εφαρμογή τις πολιτικές των κομμάτων τους και να εμποδίσουν τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής και του λαϊκού κινήματος.

Σε μια ανακοίνωση-μνημείο μετα από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρουν:

«Ναι στην απλή αναλογική. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναφέρονται στο σχέδιο νόμου απαιτείται περισσότερος χρόνος συζήτησης, προκειμένου οι αλλαγές που θα προκύψουν, να μεταρρυθμίζουν θετικά τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης».

Δεν είδαν και δεν άκουσαν για την προτεινομένη φοροληστεία , για τον ασφυκτικό έλεγχο των Δήμων από τους ελεγκτές του κράτους.

Πετάνε την μπάλα στην κερκίδα.  Για όλα τα αλλά κατά την γνώμη τους δεν χρειάζεται διεκδίκηση, αγώνας μαζί με τον λαό, παρά μόνο συζήτηση!!!

Τι προτείνουν; Προτείνουν έναν στημένο διάλογο, αφού τα κόμματά τους συμφωνούν με την ουσία όλων αυτών των αντιδραστικών αλλαγών.

Στην ουσία βάζουν «πλάτες» για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα , μετατρέποντας την τοπική διοίκηση σε «εργαλείο» εφαρμογής της πολιτικής τους!

Τέλος, σε όλους του εκλογομάγειρες που έβγαλαν χαρτί και μολύβι κι αρχίσαν να γράφουν σενάρια για το πώς θα απαλλαγούν από τη δημοτική αρχή Πελετίδη, θέλω να τονίσω ότι στις επερχόμενες εκλογές δε θα έχουν απέναντί τους μια δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης που διεκδικεί, αγωνίζεται μαζί με τον λαό για μια καλύτερη ζωή, αλλά τη Δημοτική Αρχή που ήταν στο τιμόνι της πόλης 5 χρονιά και που θα κριθεί για το έργο της και τους αγώνες της, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης