Αντύπα Δρόμος: Έτρεξαν για τη ζωή και την ειρήνη

πάτρα

Για την ζωή και την ειρήνη έτρεξαν, περπάτησαν και έκαναν ποδήλατο, το απόγευμα της Κυριακής 13 Μαΐου, Πατρινοί όλων των ηλικιών συμμετέχοντας στον 3ο «Αντύπα Δρόμος», που διοργάνωσε το Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), τον Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών και τη Λέσχη Φαέθων και την υποστήριξη της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Με κεντρικό σύνθημα «Τρέχουμε για την Πάτρα, τρέχουμε για την ειρήνη» εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών απόλαυσαν τη μοναδική εμπειρία αγώνων δρόμου μαζικής συμμετοχής και ταυτόχρονα τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο τη μνήμη του πρωτεργάτη του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης μας Γιώργου Αντύπα.

Παράλληλα, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πως ο λαϊκός αθλητισμός, μπορεί και πρέπει να εμπνεύσει την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. 

Η εκκίνηση για τους δρομείς των 10 χιλιομέτρων και τους ποδηλάτες, δόθηκε από το κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ο οικογενειακός περίπατος και η ποδηλατάδα, στο θαλάσσιο πρόσωπο της Πάτρας, ξεκίνησε την ίδια ώρα, από τα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος στο νέο λιμάνι.

Οι εκατοντάδες δρομείς και περιπατητές, που είχαν προμηθευτεί από τους διοργανωτές των αγώνων ειδικό αναμνηστικό μπλουζάκι, έτρεξαν, βάδισαν και έκαναν ποδήλατο στο παραλιακό πρόσωπο της Πάτρας, χαρίζοντας στον εαυτό τους ξεχωριστές στιγμές χαράς, ικανοποίησης, σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

 Οι διοργανωτές είχαν μεριμνήσει στη διάρκεια της διαδρομής, να υπάρχουν σταθμοί με νερό, ώστε να ξεδιψούν οι συμμετέχοντες, ενώ υπήρχε και λεωφορείο για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων στις αφετηρίες.

Ο τερματισμός έγινε στο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, στο νέο λιμάνι της Πάτρας, όπου δόθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής.

Στην τελετή λήξης τιμήθηκαν από τους διοργανωτές του «Αντύπα Δρόμος» βετεράνοι μαραθωνοδρόμοι της Πάτρας που μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Αντύπα και με άλλους δρομείς είναι οι πρωτεργάτες του λαϊκού μαζικού αθλητισμού της πόλης.

Πρόκειται για τους:

Γιώργο Μόσχο, Μαραθωνοδρόμο και Ιστορικό συγγραφέα.

Γιάννη Σγουρίδη, Μαραθωνοδρόμο.

Νίκο Κατσαίτη, ύπερμαραθωνοδρόμο και μέλος της λέσχης Φαέθων.

Κώστα Μικρούτσικο, Μαραθωνοδρόμο, Βαλκανιοδρόμο και βετεράνο δρομέα

Σπύρο Δημόπουλο, τον μεγαλύτερο σε ηλικία Μαραθωνοδρόμο και βετεράνο βαλκανιοδρόμο.

Ο Νίκος Γεωργίου, Μαραθωνοδρόμος και επίτιμος πρόεδρο του ΣΔΥΠ, απουσίαζε για αντικειμενικούς λόγους και την πλακέτα, παρέλαβε για λογαριασμό του, ο Γιώργος Μόσχος.

Επίσης, βραβεύθηκε η ΝΕΠ ως η ομάδα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον αγώνα.

Η βραδιά έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η μεγάλη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων Πατρών, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Βασίλη Σταμόπουλου, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, από την Τζιά, την Πάρο και τη Νάξο, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.

Ακολούθησε μια μοναδική μουσική βραδιά από μια εκλεκτή ομάδα μουσικών!

Η Δάφνη Ζουρνατζή (Τραγούδι), η Μαρία Καραμάνη (Τραγούδι), ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος (πιάνο), ο Νικόλας Φορλίδας (κρουστά) και ο Γεράσιμος Παπαχριστόπουλος (σαξόφωνο), συνεπήραν το κοινό μ’ ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι με διαλεχτά και αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού αλλά και ξένου ρεπερτορίου.

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Αντύπα Δρόμος», ευχαριστεί τον Δήμο Πατρέων, το 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Πάτρας, την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας και ιδιαίτερα το Τμήμα Τροχαίας, το Λιμεναρχείο Πάτρας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Πάτρας, το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αλλά και τον γιατρό του Αγώνα, τον κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, όπως επίσης, την Ομάδα Εθελοντών του ΠΕΑΚ και τον Σοροπτομιστικό Όμιλο Πατρών για την υποστήριξή τους.

Πλέον ο  «Αντύπα Δρόμος» καταγράφηκε στη συνείδηση των Πατρινών ως ο μοναδικός λαϊκός μαζικός αγώνας και ανοίγει ο δρόμος για τη θεσμοθέτηση του.