Πάτρα: Η ομιλία της Κατερίνας Γεροπαναγιώτη για τη Μητρότητα - ΦΩΤΟ

χθες στην εκδήλωση του Εκπολιτιστικό Σύλλογου Γηροκομειού

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Κυριακή, Γιορτή της Μητέρας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομειού, με θέμα τη Μητρότητα, παραβρέθηκε και έκανε σύντομη παρέμβαση η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η οποία αναφερόμενη στο θέμα, τόνισε τα εξής:

dsc_1825.jpg

«Η μητρότητα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά δικαιώματα και γι’ αυτό επιβάλλεται πρώτα και κύρια να στηρίζεται και να είναι υπόθεση της ίδιας της κοινωνίας και του κράτους.

Στο θέμα αυτό εκδηλώνεται μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της εποχής μας.

Από την μία οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας στον τομέα της πρόληψης της υγείας, της διάγνωσης, της θεραπείας, της αποκατάστασης, και από την άλλη  τον αποκλεισμό από αυτήν την δυνατότητα των γυναικών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα γιατί αυτός ο τομέας, σε μεγάλο βαθμό, έχει εμπορευματοποιηθεί.

Μια σειρά παροχές που στήριζαν ή προστάτευαν την μητρότητα, θυσιάζονται στο βωμό του 3ου μνημονίου και των ατέλειωτων αξιολογήσεων. Θυμίζω ορισμένα, οι άδειες, τα επιδόματα, πρόσφατα μάλιστα δικαστήριο της Ε.Ε. έδωσε πράσινο φως σε απόλυση εργαζόμενης λόγω εγκυμοσύνης.

Ιδιαίτερα στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες με βάση την επιστημονική εξέλιξη που προλαμβάνουν μια σειρά ασθένειες, όπως το τεστ ΠΑΠ, το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου, άλλες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Η ανάπτυξη της επιστήμης δίνει τη δυνατότητα μαιευτικής περίθαλψης των νέων μητέρων και μετά από τη γέννηση του παιδιού τους, την παρακολούθησή του από παιδίατρο, τον εμβολιασμό του. Σήμερα, όμως, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων, έχει μπει όριο για τις δημόσιες και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την πλειοψηφία των νέων γυναικών, ενώ συγχωνεύονται ή καταργούνται αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες.

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που αφορά ένα σημαντικό αριθμό νέων γυναικών, νέων ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

(…)Ο τομέας της αναπαραγωγικής υγείας του προγεννητικού ελέγχου, της εγκυμοσύνης και του τοκετού έχει μετατραπεί σε «φιλέτο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Ως Δήμος, έχοντας επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια φροντίσαμε, στο μέτρο που μας επιτρέπουν η συνεχώς μειούμενοι ΚΑΠ, οι σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, να διευρύνουμε τον αριθμό των βρεφονηπιακών σταθμών.

Αυξήσαμε κατά 320 τα βρέφη και νήπια στους σταθμούς του Δήμου. Απαλλάξαμε από τα τροφεία ζευγάρια με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Ξεκινάει το επόμενο διάστημα η λειτουργία του παιδικού σταθμού στην οδό Μανιακίου για 120 βρέφη και νήπια.

Από το 2015 λειτουργούν οι κατασκηνώσεις του Δήμου στην Πλαζ που πέρσι φιλοξένησαν 1000 παιδιά. Από φέτος λειτουργεί κατασκήνωση και στα Ροΐτικα.

Δεν ισχυριζόμαστε σε καμία περίπτωση ότι τα παραπάνω αρκούν για να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών. Για αυτό και συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις αναγκαίες πιστώσεις. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα για μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ζητούμε τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς που έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Όχι τυχαία η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Πιστεύουμε στη δύναμη του αγώνα, γιατί τίποτα δεν χαρίστηκε, όλα κατακτήθηκαν με την πάλη του λαού μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε ως Δημοτική Αρχή να είμαστε αρωγοί και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος».

dsc_1902.jpg

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ