Κοινο_Τοπία: Μέλη και φίλοι επισκέφθηκαν και γνώρισαν τη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς - ΦΩΤΟ

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπίαwww.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και της γνωριμίας με χώρους που αναφέρονται στις ιστορικές μνήμες της πόλης διοργάνωσε επίσκεψη γνωριμίας στη Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς το Σάββατο 5 Μαΐου.

Με τη βοήθεια του Νίκου Μπακρόζη μέλους του Διοικητικού Συμβουλίουτης Στέγης Γραμμάτων 62 μέλη και φίλοι της οργάνωσης σε δύο ομάδες είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν το σπίτι που γεννήθηκαν ο μεγάλος Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας Κωστής Παλαμάς και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματθίλδη Σεράο.

Παράλληλα στο αίθριο της Στέγης Γραμμάτων η εκπαιδευτικός και εμψυχώτρια Αλέκα Ράπτη απήγγειλε τα ποιήματα Παλαμά Γκρεμιστής, Πατέρες, και Τάφος.

i_periigisi-xenagisi_de_mporoyse_na_min_ehei_apaggelia_palama.jpg

Η δράση αυτή εντάσσεται σε έναν διαχρονικό σχεδιασμό του συλλόγου που στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας ανασύροντας μνήμες με τη βοήθεια συμπολιτών με ειδίκευση γνωστικού αντικειμένου.

Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο εκθετήριο στο ισόγειο του κτιρίου όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει την προτομή του Ποιητή, την έκθεση που αφορά την ιστορία του κτιρίου και την έκθεση κειμηλίων, με τα προσωπικά αντικείμενα του Ποιητή και τα αυθεντικά έπιπλα του “κελιού’’ του. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται έκθεση βιβλίων και πληροφοριών για τη Ματθίλδη Σεράο.

prothiki_me_ekthesi_vivlion_kai_pliroforion_gia_ti_matthildi_serao.jpg

Στη συνέχεια στους λοιπούς χώρους του ισογείου όπου εκτίθενται φωτογραφίες και πληροφοριακό υλικό για τη ζωή του Ποιητή καθώς και στον χώρο της βιβλιοθήκης Aχαιών λογοτεχνών.

Στον Α’ όροφο, στους χώρους του σπιτιού, στο σαλόνι της οικογένειας, στο δωμάτιο που γεννήθηκε ο ποιητής και στις υπόλοιπες αίθουσες ψηφιακής περιήγησης όπου γίνονται προβολές ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ποιητή και τέλος στο αναγνωστήριο–βιβλιοθήκη του κτιρίου.

xenagisi_ypo_to_vlemma_kai_ta_akoysmata_toy_poiiti.jpg

Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία ‘‘Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς’’ δημιουργήθηκε για τη δυναμική παρουσίαση του έργου του ποιητή και όχι μόνο για τη μουσειακή συντήρηση της μνήμης του. Για το σκοπό αυτό αγοράστηκε και αποκαταστάθηκε η οικία όπου γεννήθηκε ο ποιητής, στο κτίριο της οδού Κορίνθου 241 με απόλυτο σεβασμό της εξωτερικής και εσωτερικής φυσιογνωμίας της και εξοπλίστηκε με τα πλέον σύγχρονα μέσα έρευνας και μελέτης.

Διαβάστε επίσης