Οι κινήσεις Καμμένου τα ξημερώματα για το επεισόδιο στο Αιγαίο

Ποιους ενημέρωσε

Ένα περίεργο περιστατικό σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (στις 4:00 πμ) στο Αιγαίο, όταν τουρκικό εμπορικό πλοίο έπεσε πάνω σε ελληνικό κανονιοφόρο «Αρματωλός» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.),η οποία έκανε περιπολία ανοιχτά της Λέσβου.

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε πως σήμερα τα ξημερώματα το τουρκικό εμπορικό πλοίο KARMATE προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο «Αρματωλός», στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει το συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές, ούτε και μόλυνση του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΝ αναφέρει:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Λέσβου, εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον.

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος.

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές.

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση “AEGEAN ACTIVITY”, για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές

Η κανονιοφόρος ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ συνεχίζει την αποστολή.

Διαβάστε επίσης