Αχαΐα: Τον Σεπτέμβριο έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για τα έργα προστασίας από τη διάβρωση - Απόστολος Κατσιφάρας: "Απαιτείται σοβαρή επιστημονική προσέγγιση"

τί λέει ο περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας

Τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο έργο προστασίας των ακτών της Αχαΐας από τη διάβρωση. 

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στο μεγάλο έργο που περιλαμβάνει την ακτογραμμή από τα Βραχνέικα (δήμος Πατρέων) μέχρι το Καλαμάκι (δυτική Αχαΐα), η οποία έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σοβαρή καταστροφή, "εξαφανίζοντας" σε πολλά σημεία και την παραλία! 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, η μελέτη Ρογκάν, είναι έτοιμη και η τελική πρόταση θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Αμέσως μετά, θα "τρέξουν" οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. " Εκεί θα ειπωθούν πολλά πράγματα. Και θέλουμε να τα ακούσουμε. Είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της περιοχής μας, που έχουν να κάνουμε τον τουρισμό, την κατοικία και την ποιότητα ζωής. Είναι δύσκολο και σύνθετο. Γι αυτό λοιπόν το διαχειριζόμαστε με σοβαρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση", σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας. Εξηγώντας ότι τον Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει τη διαδικασία δημοπράτησης σε μια φάση ωρίμανσης ενός, εκ των μεγαλύτερων έργων για την Αχαΐα. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η μελέτη αφορά τις παραλιακές περιοχές Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσός, Νιφορέικα και Καλαμάκι. Προβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 40 έξαλλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες. Πρόκειται ουσιαστικά για ογκώδεις κατασκευές των οποίων η κορυφή ξεπερνά την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι ικανές να αντέξουν ακραίους κυματισμούς και να καταστρέψουν κατά το μέγιστο τη κυματική ενέργεια στην υπήνεμη πλευρά τους. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή, η επέκταση και η ανακατασκευή οκτώ πρόβολων. Στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν πληγεί από τη διάβρωση των ακτών αρκετές μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, όπως και επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ