Πού απέδωσε ο Νίκος Παππάς την παραίτηση Κριμιζή από τον Διαστημικό Οργανισμό- Η "εμπλοκή" του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του Σταμάτη Κριμιζή και των ελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού για το πρόγραμμα κατασκευής μικροδορυφόρων στην Ελλάδα από τρία Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Πάτρας, αποδίδει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς την παραίτηση του πρώην πλέον Προέδρου του Οργανισμού. Πέρυσι το καλοκαίρι το Υπουργείο είχε ανακοινώσει την επερχόμενη συμφωνία με τα Πανεπιστήμια Πατρών, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειο για τη δημιουργία μιας συστοιχίας μικροφορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Με βάση την συμφωνία τα ελληνικά Πανεπιστήμια ξεκινάνε από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά της χώρας στην παρατήρηση της γης, θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και θα επιτρέψει την αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ και οι μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι σε 18 μήνες για εκτόξευση από τη μέρα της υπογραφής με την κατασκευή τους να γίνεται εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα από επιστημονική ομάδα ερευνητών. 

Μιλώντας λοιπόν «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Παππάς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Κριμιζής διαφωνούσε με στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί από του Υπουργείο με αποτέλεσμα αυτή η διαφωνία να τον οδηγήσει τελικά στην παραίτησή του από τον Διαστημικό Οργανισμό.

«Νομίζω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια πολύ κρίσιμη πολιτική επιλογή. Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο εάν η Ελλάδα πρέπει να γίνει παραγωγός στον συγκεκριμένο τομέα ή εάν θα βολευτεί με τον ρόλο ενοικιαστεί των δορυφορικών υπηρεσιών...

Προσωπικά διαφωνώ ριζικά με την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να καταστεί παραγωγός χώρα και αυτό έχει αποδειχθεί όχι μόνο από τις δυνατότητες που έχουν τα Πανεπιστήμιά μας αλλά και από το ενδιαφέρον που έχει δείξει ο ιδιωτικός τομέας. Υπάρχει εταιρεία που ήδη έχει υπογράψει συνεργασία με το Υπουργείο για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγή μικροδορυφόρων στην Ελλάδα.

Είναι ένας κλάδος της διαστημικής βιομηχανίας που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς λόγους να επενδύσει στα σοβαρά σε αυτόν τον κλάδο. Επειδή ακούστηκε μια κριτική ότι το πρόγραμμα έγινε χωρίς αξιολόγηση, πραγματικά δεν καταλαβαίνω ποιος θα το αξιολογήσει.

Είναι Πανεπιστήμια της χώρας που ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο. Σχεδίασαν ένα πρόγραμμα εξειδικευμένοι καθηγητές, θα απασχολήσουν ερευνητές», ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Μάλιστα ο κ. Παππάς το πήγε ένα βήμα παραπέρα εκφράζοντας την άποψη ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητεί την επιστημονική επάρκεια ανθρώπων που δεν ξεκινούν τώρα να σχεδιάζουν μικροδορυφόρους.

«Το έχουν κάνει και στο παρελθόν, αλλά επειδή υπήρχε η ανεπάρκεια της ελληνικής πολιτείας το έκαναν για διαστημικά προγράμματα άλλων χωρών. Γιατί να ην έχει μια πλήρη συστοιχία μικροδορυφόρων η Ελλάδα;

Μικροδορυφόροι οι οποίοι θα χτιστούν στην Ελλάδα, θα εκτοξευθούν με βάση τα δικαιώματα που έχει η Ελλάδα, τα κέντρα ελέγχου τους και δεδομένων θα είναι στην Ελλάδα και αντιλαμβάνεστε το πόσο πολύ θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που θα προκύψουν;», διερωτήθηκε ο Νίκος Παππάς.

πηγη Στο Κόκκινο Πάτρας

Διαβάστε επίσης