Αχαΐα: Η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών - Ποιες περιοχές περιλαμβάνει - Η εξασφάλιση χρηματοδότησης

συνέντευξη του γρηγόρη αλεξόπουλου

Λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών του Πατραϊκού κόλπου περιλαμβάνονται στη μελέτη που εκπονείται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, «το γεγονός ότι κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, καθώς και ένα καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον, καταδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι λύσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη αφορούν και στην αποκατάσταση ακτών, από το ύψος της περιοχής Ροίτικα του δήμου Πατρέων, έως και την περιοχή του Καλαμακίου, στον δήμο Δυτικής Αχαΐας.

Πρόκειται για μια μελέτη η εκπόνηση της οποίας χρειάστηκε 11 χρόνια, ενώ το επόμενο βήμα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Την ίδια ώρα το φαινόμενο εξελίσσεται και ακτές χάνονται.

Οι λύσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις, τόσο μέσα στην θάλασσα, όπως η τοποθέτηση έξαλλων αποσπασμένων κυματοθραυστών σε απόσταση 120 μέτρων από την ακτή, καθώς και προβόλων, δηλαδή μικρών μόλων, αλλά και θωράκιση των ακτών, με φυσικούς ογκόλιθους.

Στις συγκεκριμένες περιοχές που έχουν πληγεί από τη διάβρωση των ακτών υπάρχουν αρκετές μόνιμες και εξοχικές κατοικίες, όπως και επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής, που απειλούνται άμεσα από το φαινόμενο. Παράλληλα οι παραλίες συγκεντρώνουν κάθε καλοκαιρινή περίοδο μεγάλο αριθμό επισκεπτών που είτε επιλέγουν τη δυτική Αχαΐα για να κάνουν τις διακοπές τους, είτε για μία ολιγόωρη απόδραση από τα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα.

Ειδικότερα, στις παραλιακές περιοχές Ροίτικα, Μονοδένδρι, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα, Αλισσός, Νιφορέικα και Καλαμάκιπροβλέπεται να τοποθετηθούν περίπου 40 έξαλλοι αποσπασμένοι κυματοθραύστες. Πρόκειται ουσιαστικά για ογκώδεις κατασκευές των οποίων η κορυφή ξεπερνά την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι ικανές να αντέξουν ακραίους κυματισμούς και να καταστρέψουν κατά το μέγιστο τη κυματική ενέργεια στην υπήνεμη πλευρά τους. Επίσης προβλέπεται η κατασκευή, η επέκταση και η ανακατασκευή οκτώ πρόβολων.

Όσον αφορά στην προστασία της ακτογραμμής στις προαναφερόμενες περιοχές προβλέπεται η θωράκισή της, κυρίως με φυσικούς ογκόλιθους.Εκτός όμως από την προστασία της ακτογραμμής, προβλέπεται και η κατασκευή αρχιτεκτονικού έργου με τη δημιουργία πεζόδρομου πάνω από ογκόλιθους, έχοντας βέβαια ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Στο μεταξύ, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, «αυτή η μελέτη έχει ως σκοπό να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει φαινόμενα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στις παραλίες των δήμων Πατρέων και δυτικής Αχαΐας, είτε εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε εξαιτίας φυσικών φαινομένων».Όπως προσθέτει, «επειδή έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, πρέπει να βρεθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση, για την εκτέλεση του έργου».

Σε αυτό το σημείο ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος διατυπώνει τη εκτίμηση ότι «σαν ενιαίο έργο είναι δύσκολο να εκτελεστεί, διότι απαιτείται μεγάλο ποσό, για αυτό θεωρώ ότι τμηματικά θα μπορέσουμε να κάνουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των μελετητών, έτσι ώστε να λύνουμε προβλήματα που χαρακτηρίζονται πιο ιδιαίτερα.»

Επίσης, ο κ. Αλεξόπουλος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το ζήτημα της θωράκισης των ακτών μας αφορά και την άλλη πλευρά του νομού μας, από το Ρίο έως την Αιγείρα, όπου εκεί γίνεται μία άλλη ενιαία μελέτη από το υπουργείο Υποδομών για να αντιμετωπίσει όλο το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου, μέχρι και το Λουτράκι.»

Παράλληλα, τονίζει ότι «είναι αναγκαίο να έχουμε μία σύγχρονη νομοθεσία διαχείρισης των ποταμών, των χειμάρρων και των παραλιών, έτσι ώστε να προστατευθούν οι ακτές από το φαινόμενο της διάβρωσης, προκειμένου να μην κινδυνεύουν, ούτε οι περιουσίες ούτε το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον.» Άλλωστε, όπως σημειώνει, «τα ζητήματα αυτά καταδεικνύουν, όπως προανέφερα, την ανάγκη παρέμβασης, ώστε να αξιοποιηθούν περεταίρω οι παραλιακές περιοχές, με σκοπό τη τουριστική ανάπτυξη, διότι αν χαθούν οι παραλίες, τότε δεν θα υπάρχει πλέον τρόπος αξιοποίησης».

Διαβάστε επίσης