Πάτρα: «Το Ωδείο παρουσιάζει…»

τη δευτέρα

Το Δημοτικό Ωδείο  Πατρών μέσα από την ενότητα «Το Ωδείο παρουσιάζει…..», πραγματοποιεί  την προσεχή Δευτέρα 30 Απριλίου στις 7.00 το απόγευμα στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου « Συναυλία φλάουτου » με την Δρ Ιwona Glinka καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου.

 

Η Δρ Iwona Glinka συνεχίζει τη σειρά συναυλιών της «Συνάντηση με τη Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία», στις οποίες παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, έργα σύγχρονων συνθετών. Με τον τρόπο αυτό, η καλλιτέχνιδα συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην προβολή και στην υποστήριξη της σημερινής μουσικής δημιουργίας, αλλά και στην εξοικείωση του κοινού με τη σύγχρονη μουσική, όπου υπογραμμίζει ότι η σύγχρονη μουσική δεν δαγκώνει.

 

BAROQUE vs CONTEMPORARY

 

Τα έργα του J.S. Bach, C. Ph.E. Bach και του M. Marais είναι το κεντρικό σημείο της συναυλίας. Η Σονάτα για σόλο φλάουτο, BWV 1013, του Johann Sebastian Bach έχει γραφτεί μετά το 1723 και είναι τόσο απαιτητική όσο το μέρος του φλάουτου στο Πέμπτο Βραδεμβούργο κοντσέρτο. Στην ίδια τονικότητα, λα ελάσσονα σύνθεσε την σονάτα του ο γιος του Bach, ο Carl Philipp Emanuel. Δημιουργήθηκε το 1747, αλλά δημοσιεύτηκε το 1763, σηματοδοτεί το συναισθηματικό στυλ μιας νέας εποχής, σε σύγκριση με το ca. 30 χρόνια παλαιότερης σονάτας του πατέρα του. Οι γαλλικές παραλλαγές  Folies d'Espagne του Marin Marais (1656-1728) θυμίζουν πολύ το έργο του Corelli, όμως με την πρόσφατη έρευνα φαίνεται πιθανό ότι ο Marais χρησιμοποίησε πρώτος το θέμα το οποίο σύνθεσε αρχικά ο Lully.

Η ποικιλία της μουσικής γλώσσας της εποχής του Μπαρόκ έρχεται σε αντίθεση με την μουσική της εποχής μας. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα συνθέτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γαλλία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο: του Μιχαήλ Τραυλού, του Δημήτρη Καρνασόπουλου, του Louis Sauter, του Aaron Alter, της Ρένας Νικολάου, της Έλενας Πάπαρη και του Peter Walton.

 

 Η Ιβόνα Γκλίνκα  είναι σολίστ και κορυφαία ερμηνεύτρια της νέας και της πειραματικής μουσικής. Ίδρυσε το Phasma-Music Ensemble το 2016, όπου υπηρετεί σήμερα ως καλλιτεχνικός διευθυντής. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και  έχει συμπράξει ως σολίστ και πρώτο φλάουτο σε ορχήστρες σε όλη την Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Έχει αναπτύξει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τη νέα μουσική, η οποία από το 1994 είχε ως αποτέλεσμα πάνω από εκατό παγκόσμιες πρεμιέρες έργων Αυστραλών, Βέλγων,  Ελλήνων, Πολωνών, Γερμανών, Καναδών, Άγγλων και Αμερικανών  συνθέτων, περισσότερα από εκατό από αυτών γράφτηκαν ειδικά για εκείνη.

Από το 1995 ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Διδάσκει φλάουτο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και Γλυφάδας. Το 2015  παραιτήθηκε από τη θέση της στην Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηνών και στο Ελληνικό Συγκρότημα  Σύγχρονης  Μουσικής για να ακολουθήσει μια  πιο ενεργή  σόλο καριέρα.

Το 2009 αναγορεύτηκε διδάκτορας ενόργανης μουσικής τέχνης στη Μουσική Ακαδημία της Κρακοβίας με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την μουσική για φλάουτο του Brian Ferneyhough και το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη διατριβή της πάνω σε θέμα την σύγχρονη ελληνική μουσική για σόλο φλάουτο. Η Iwona Glinka είναι Yamaha Artist.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη