Πάτρα: Ένα διαφορετικό... Περιφερειακό Συμβούλιο - "Τί θα κάνουμε κύριοι με τις τσούχτρες και τα κουνούπια;" - Μαθητές πήραν τις θέσεις των συμβούλων! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

26ο Δημοτικό Σχολείο

 

Απορίες για μέδουσες, κουνούπια, Μικρή Περιμετρική και διάβρωση των ακτών είχαν οι μαθητές του 26ου  Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας

Στις θέσεις των περιφερειακών συμβούλων βρέθηκαν σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, του 26ου  Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας, για ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών στη Δυτική Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκε  μια συνεδρίαση υψηλού επιπέδου, όπου αναλύθηκε η λειτουργία του οργάνου, οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι τομείς παρεμβάσεις της.

Τους μαθητές  υποδέχθηκαν στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, οι οποίοι είχαν ανοικτό διάλογο με τους νεαρούς περιφερειακούς συμβούλους και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

Οι μικροί μαθητές άδραξαν την ευκαιρία και ζήτησαν ενημέρωση για σημαντικά και επίκαιρα ζητήματα, που επηρεάζουν – όπως είπαν – την καθημερινότητά τους, όπως η εξάπλωση του πληθυσμού των μεδουσών και η εμφάνιση των κουνουπιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας απάντησε στα ερωτήματα των παιδιών για το φαινόμενο αύξησης των μεδουσών, εξηγώντας, πως παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αρμοδιότητα στο νερό και τον αέρα, φροντίζει να έχει  επιστημονική ενημέρωση. Διαπιστώνεται ότι  δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επιστημονικές απαντήσεις ως προς τα αίτια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν και σαφείς προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Εκτίμησε ωστόσο ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο  και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε  να υπάρχει αξιόπιστη ενημέρωση για τους λουόμενους, όπως επίσης  μέτρα άμεσης προστασίας και βοήθειας στις παραλίες.

Για την ολοκληρωμένη παρέμβαση που έχει ξεκινήσει  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με στόχο την καταπολέμηση των κουνουπιών μίλησε στους μαθητές ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού, επισημαίνοντας τους ότι έχει εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος μέχρι το 2021, προκειμένου να ελαττωθεί ο πληθυσμός τους. Εξήγησε πάντως ότι απαιτείται και η συμβολή των πολιτών, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λελογισμένη χρήση νερού στο πότισμα, το οποίο θα πρέπει  να αποφεύγεται τις βραδινές ώρες. 

Ο κ. Δριβίλας απάντησε και στο ερώτημα των μαθητών για την πορεία της Μικρής Περιμετρικής, αφού τους εξήγησε ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2003 και περιήλθε στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μετά τη σύσταση του θεσμού. Επεσήμανε ότι υπήρξαν σημαντικά προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεραστούν και κατέληξε με την πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το έργο θα έχει ολοκληρωθεί.

Οι μαθητές από τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου, έθεσαν και το μείζον ζήτημα της διάβρωσης των ακτών.

Απαντώντας σχετικά ο κ. Καρπέτας, ανέφερε ότι πρόκειται για πρόβλημα που έχει προκύψει από την κλιματική αλλαγή, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, αλλά και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Ενημέρωσε τους μαθητές ότι έχει γίνει αντιληπτό πως είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και στην κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση δύο μελετών. Η μία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει ως αντικείμενο τις ακτές από το  Ρίο προς Καλόγρια και η δεύτερη έχει ξεκινήσει από το υπουργείο και εξετάζει τις παρεμβάσεις που απαιτούνται από το Ρίο προς την Κόρινθο.

Τους μαθητές του 26ου  Δημοτικού Σχολείου Πάτρας συνόδευαν ο Διευθυντής  Αναστάσιος Νταγιούκλας, οι εκπαιδευτικοί Νίκος Παπαδόπουλος και Αθηνά Λιάγκα.  

Την επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών

Την  Παρασκευή  4 Μαΐου 2018 και ώρα 11:30 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υποδέχεται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου μαθητές των Ε και Στ τάξεων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών για ένα ακόμη Περιφερειακό Συμβούλιο Μαθητών.

Πρόκειται για τη δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Πάτρας.


 

Διαβάστε επίσης