Δημήτρης Δριβίλας: "Έχω μάθει να μιλάω πάντα στα ίσια" - Ο επικεφαλής του Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας στο tempo24.gr

"γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της υπαίθρου"

Τα προβλήματα στην περιφέρεια, οι συχνές επαφές με τους ανθρώπους μακριά από τα αστικά κέντρα, οι στόχοι του για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δύσκολος ρόλος ως επικεφαλής του Περιφερειακού                                                                                       Συντονισμού και Διοίκησης, ήταν μερικά από τα θέματα που αναλύσαμε, μιλώντας με τον Δημήτρη Δριβίλα.

Συνέντευξη στην ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 


- Επιφορτισμένος με ένα ιδιαίτερο ρόλο που σχετίζεται με τη διοίκηση της περιφέρειας, θα θέλαμε να μας πείτε, ποια τα σοβαρότερα προβλήματα;

Βασικό μοχλό στην υλοποίηση των στόχων της Περιφέρειας καλούνται να παίξουν οι υπηρεσίες οι οποίες και αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σοβαρότερα προβλήματα είναι:

Η υποστελέχωση με δεδομένη την μείωση προσωπικού και τις μηδενικές προσλήψεις παρά τα επανειλημμένα αιτήματα. Αν και οι ελλείψεις σε πολλές υπηρεσίες είναι σημαντικές η παροχή υπηρεσίας προς τους πολίτες είναι αναβαθμισμένη και αυτό οφείλεται στα στελέχη μας.
Έλλειψη Διοικητηρίου ( ενιαίου κτηρίου στέγασης ) των υπηρεσιών μας που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων ανθρώπινων αλλά και χρημάτων. Σύντομα πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα.
Μεγάλος βαθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών για τον περιορισμό των οποίων καταβάλλουμε προσπάθεια  π.χ. ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων – ηλεκτρονική υπογραφή.
Οι πολίτες και η κοινωνία περιμένει από τις υπηρεσίες μας με αρχές που διέπονται από πρακτικό πνεύμα και διάθεση επίλυσης των προβλημάτων, ταχύτητα στη διεκπεραίωση των υποθέσεων και συνεργασίες με όλους τους φορείς απαλλαγμένοι από κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις.

- Έχετε "ζωηρή" παρουσία στην περιφέρεια και στα χωριά. Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των χωριών

Ναι, έχω παρουσία στα χωριά γιατί γεννήθηκα και έζησα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα μικρό χωριό της Τριταίας. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της υπαίθρου. Έχουν λυθεί πολλά προβλήματα αλλά παραμένουν και πολλά με κυριότερο την ερήμωση και μάλιστα έφορων περιοχών και αυτό πρέπει να προβληματίσει το κράτος αλλά και την αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού.

Επιγραμματικά σας αναφέρω:

Το οδικό δίκτυο επαρχιακό και δημοτικό. Δυστυχώς δεν είναι, σε καλή κατάσταση.
Αγροτικοί δρόμοι άθλιοι.
Αγροτικός εξηλεκτρισμός.
Σχολική στέγη.
Ύδρευση. Το περασμένο καλοκαίρι πολλά χωριά ήταν χωρίς νερό.
Τιμές αγροτικών προϊόντων πολύ χαμηλές σε αντίθεση με τις τιμές των αγροτοεφοδίων  π.χ. Το γάλα το πρόβιο πωλείται κάτω από 0,80 λεπτά έναντι ενός και πλέον ευρώ πέρσι.
Αρδευτικά δίκτυα.

- Εκτιμάτε ότι υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης της περιφέρειας;

Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης είμαι σίγουρος και αισιόδοξος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Τα προβλήματα χρονίζουν. Σε κάποια έχουν δρομολογηθεί λύσεις και σε κάποια ήδη δρομολογούνται.

Ο Περιφερειάρχης έχει βάλει τους άξονες του αναπτυξιακού πλάνου με τους οποίους συμφωνώ και θα τους επαναλάβω επιγραμματικά.

Τομέας υποδομών.
Κατασκευή της Πατρών – Πύργου – Τσακώνα. Έργο πρωταρχικής σημασίας για την Περιφέρεια μας και όχι μόνο.
Αμβρακία οδός.
Σύνδεση Αγρινίου με Ιόνια οδό.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΔΥΚΤΙΑ

 

Το φυσικό αέριο στη Δυτική Ελλάδα για βιομηχανική και οικιακή χρήση.

 

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ Δίκυτο

 

Σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι το Λιμάνι της Πάτρας. Άμεσα και επέκταση μέχρι την Καλαμάτα.

 

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

 

Άμεση προτεραιότητα μας είναι η επέκταση του φράγματος Πηνειού μέχρι την Δυτική Αχαΐα. Θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και η ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου – Παραπείρου και Αχυρών. Τέλος, στο αναπτυξιακό πλάνο της Περιφέρειας μας κατατάσσουμε και τα Πανεπιστημιακά μας ιδρύματα που είναι η ελπίδα και το μέλλον των παιδιών μας.


- Η Περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, που έχει, κατά τη γνώμη σας, επιτύχει πρόοδο σε ότι αφορά τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα

Υπάρχουν προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ξέρετε ότι οι πολίτες δυσκολεύονται στην επαφή τους με τις κρατικές δομές και υπηρεσίες. Ωστόσο κάνουμε προσπάθειες εύκολης πρόσβασης και εξυπηρέτησης τους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας μας παρέχοντας ικανοποιητικές υπηρεσίες όπως στις Διευθύνσεις Μεταφορών, Πρόνοιας, στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, άδειες επαγγελμάτων, καταπολέμηση κουνουπιών. Ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά μας πάει μπροστά και που οι πολίτες πολλών περιοχών θα ανακουφισθούν κατά πολύ. Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πόρους εκτελούν σημαντικά έργα συντήρησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου Εθνικού και επαρχιακού. Ανταποκρίθηκε δε άμεσα στις ζημιές που προκλήθηκαν στο οδικό δίκτυο και σε άλλες δομές της Περιφέρειας από τις κακοκαιρίες του περασμένου χειμώνα. Ήδη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων τρία σημαντικά έργα και αφορούν βελτιώσεις και συντηρήσεις.

Οδικό άξονα Κάτω Αχαΐας αεροδρόμιο Αράξου και Λάππα.
Οδικό άξονα Πούντα – Καλάβρυτα.
Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό.

Μην ξεχνάμε και την δεύτερη παρέμβαση μας στο Ε.Ο. Πατρών - Τρίπολης 111 που μετά από 30 χρόνια παρεμβαίνουμε για 2η φορά.


- Περιφερειακός συντονισμός και διοίκησης, ο τίτλος που φέρει ο τομέας μας. Μπορείτε μας εξηγήσετε ακριβώς σε τι αναφέρεται;

Η αιρετή Περιφέρεια προήλθε από την συνένωση τριών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με διαφορετικές νοοτροπίες, τοπικά ζητήματα, άλλες αντιλήψεις και διαφορετικές διοικήσεις. Άρα το σημαντικό και πρώτιστο μέλημα να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση, πράγμα που συνεπάγεται συνεννόηση, ενιαία διοίκηση και συντονισμό των υπηρεσιών μας προκειμένου ο πολίτης να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Κατά συνέπεια όπου και όταν απαιτείται παρεμβαίνω σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που μου έχει εκχωρήσει ο Περιφερειάρχης, προς επίλυση προβλημάτων που τυχόν ανακύπτουν.


- Ποια είναι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τον συντονισμό και που μπορούν οι πολίτες να βοηθήσουν το έργο της Περιφέρειας

Έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα στον τομέα αρμοδιότητας μου. Βρισκόμαστε στο στάδιο υλοποίησης σημαντικών έργων που θα απαλλάξουν τον πολίτη από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η Περιφέρεια μας να εισέλθει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη και την μείωση του κόστους. Ήδη έχουμε αναρτήσει έντυπα στην ηλεκτρονική μας σελίδα που μπορεί ο πολίτης να εξυπηρετηθεί χωρίς πολλές φορές την αυτοπρόσωπη παρουσία του στις υπηρεσίες μας.

- Να υποθέσουμε ότι θα σας δούμε εκ νέου υποψήφιο στις αυτοδιοικητικές του 2019;

Δεν σας κρύβω  ότι στις εκλογές του 2014 λίγο μετά την αποστρατεία μου από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχα με σχετική επιφύλαξη γιατί μέχρι τότε δεν το είχα σκεφθεί. Επειδή έχω μάθει να μιλάω πάντα στα «ίσια», και χωρίς περιστροφές σας δηλώνω ότι επιθυμώ να είμαι εκ νέου υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

 


 

Διαβάστε επίσης