Η παρέμβαση του Παναγιώτη Μελά στην ημερίδα της ΠΕΔ

με θέμα: «Έσοδα Δήμων και κράτος δικαίου».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, παραβρέθηκε σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Έσοδα Δήμων και κράτος δικαίου».

Στην παρέμβασή του ο κ. Μελάς μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Από 1η Μάη στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εντάσσονται και οι οφειλές που είναι βεβαιωμένες από τους Δήμους .

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία   στην διεύρυνση και είσπραξη των λεγόμενων ( ιδίων εσόδων )  στους Δήμους γιατί το κράτος θέλει να κρατήσει στα κατώτερα επίπεδα τη χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση και δεύτερον γιατί έχει τεθεί ιδικός στόχος συνεισφοράς της Τοπικής Διοίκησης στα λεγόμενα πλεονάσματα με βάση το μεσοπρόθεσμο σχέδιο .

Αυτό είναι φανερό και από τον κρατικό  προϋπολογισμό του 2018 που ενσωματώνει των σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μνημoνιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί αναδιανέμοντας το σύνολο των εσόδων υπέρ του κεφαλαίου (και το μάρμαρο) να το πληρώνει ο λαός , που του λεηλατούν το εισόδημα .

Απογειώνοντας την φορο- ληστεία του λαού με την υπερφορολόγηση  κατευθύνοντας τα έσοδα προς τους τοκογλύφους δανειστές με ταυτόχρονες φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους , εφοπλιστές , μεγαλοξενοδόχους . Αυτό είχε  σαν αποτέλεσμα η Κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Διοίκηση , να φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα 34% , μη καλύπτοντας το σύνολο των λειτουργικών δαπανών με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ποσό που απαιτείται να καλύπτετε και από την τοπική φορολογία (ίδια έσοδα ) .

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τα μνημόνια , όπως και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς , βρίσκονται τα λαϊκά νοικοκυριά που χρωστούν μικρά ποσά. Την ίδια ώρα που μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κατάφεραν, όπως και στο παρελθόν,  τα πολύ μεγάλα χρέη τους να θεωρούνται ξεγραμμένα .

Για την επίτευξη των παραπάνω έχουν ίδει προωθηθεί σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις ως προς την αυστηρή πιστοποίηση των οφειλών στους Δήμους, την ευθυγράμμιση του χρόνου και των διαδικασιών παραγραφής τους με αυτές του δημοσίου, των έλεγχο των δημοτικών υπηρεσιών και δημοτικών αρχών από ελεγκτικό συνέδριο , των καταλογισμό τυχόν παραλήψεων είσπραξης οφειλών σε υπηρεσιακούς παράγοντες και δημοτικές αρχές . Πρόσφατες νομοθετικές  ρυθμίσεις έδωσαν τη δυνατότητα στους Δήμους να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορεία , Ε9 , ΔΕΗ ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών , τη φορολογική ενημερότητα, να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων   οφειλετών .

Ο Δήμος Πατρέων δεν θα λειτουργήσει ως ένας ακόμα φορομπηχτικός μηχανισμός απέναντι σε εργάτες, ανέργους, φτωχούς και κατεστραμμένους μικροεπαγγελματίες και  φτωχούς αγρότες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο τμήμα από λαϊκά νοικοκυριά είναι κατεστραμμένοι από τις αντιλαϊκές πολιτικές . Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία  που έχουμε από τον ΟΑΕΔ . Οι  καταγεγραμμένοι άνεργοι είναι  περίπου 35.000, ένα μεγάλο τμήμα αυτοαπασχολούμενων δεν μπορεί να εγγραφεί στους ανέργους, λόγω χρεών προς την  εφορεία και τα Ασφαλιστικά ταμεία και  λαμβάνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας μας  έχει μεταναστεύσει.

Οι οφειλές τους αφορούν συνήθως σε ανταποδοτικά τέλη, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών , κλήσεις από την στάθμευση αυτοκινήτων ΤΑΠ κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλα ποσά οφειλών αφορούν σε προσκυρώσεις ελευθέρων χώρων και πλατειών που επιβαρύνουν τα παρακείμενα σπίτια , δαπάνες για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια που αναλαμβάνει ο Δήμος και οι ιδιοκτήτες τους. Αυτές οι οφειλές αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων ως έσοδα παρελθόντων ετών (ΠΟΕ).

Η εικόνα που έχουμε από τις υπηρεσίες του Δήμου για τις παλιές οφειλές (ΠΟΕ) , επιβεβαιώνει ότι από τα 120 εκ. ευρώ που είναι τα χρέη το 50% περίπου το χρωστούν μεγάλες επιχειρήσεις και είναι αδύνατον να εντοπιστούν και να εισπραχτούν αυτά τα χρήματα καλυπτόμενοι από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο  που τους δίνει ασυλία, ευνοϊκές ρυθμίσεις και διαγραφή μεγάλων ποσών από τις οφειλές τους .

Από όταν αναλάβαμε σαν Δημοτική Αρχή , δεν έχουμε δεσμεύσει σε μικροοφειλέτες  ΑΦΜ , όπως δεν έχουμε προβεί και σε ενέργειες αναγκαστικών μέτρων .

Οι όποιες δεσμεύσεις υπάρχουν στην εφορεία είναι από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Στους μεγάλους οφειλέτες  πάνω από 50.000 €  έχουμε προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης , δεσμεύσεις ΑΦΜ , με πολύ χαμηλά ποσοστά είσπραξης , λόγω μη εντοπισμού τους , και πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι ανενεργές ή έχουν προχωρήσει σε πτώχευση.

Ως  Δημοτική Αρχή  θα συνεχίσουμε να παίρνουμε   πρωτοβουλίες να μην πλειστηριαστεί ο βιός του λαού μας .

 Να προστατεύσουμε τα λαϊκά νοικοκυριά  , τους χιλιάδες ανέργους , τους ενταγμένους στο ΚΕΑ.

Θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση άρει τώρα νομοθετικά την καταναγκαστική διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στην «σέντρα» της εφορίας και να σηκώνουν τα χέρια μπροστά στους μεγαλοκατέχοντες .

Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας .

Επίσης θα καλέσουμε όλους τους φορείς της πόλης μας , ώστε και το ίδιο το κίνημα να πάρει θέση  και να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να σταματήσει η διαδικασία  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τους μικροοφειλέτες και ταυτόχρονα η διαγραφή των χρεών σε όσους  δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν. Σε αυτή μας την προσπάθεια σημαντική θα πρέπει να είναι η συμβολή των εργαζομένων μας στο Δήμο» .