Το στοίχημα είναι μπροστά στα μάτια μας!

Του Γιώργου Τελώνη

Το «European Youth Championships & Trophy 2018» του Αθλητικού Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου. Το «1st International Basketball Gathering» του Προμηθέα.Τον Ιούλιο έρχεται και το  Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων στην τοξοβολία. Του χρόνου η Πάτρα θα κινείται σε ρυθμούς Παράκτιων Αγώνων και θα μετατραπεί σε κέντρο της Μεσογείου. Το φθινόπωρο του 2019, θα ξεκινήσει πιθανότατα το ευρωπαϊκό ταξίδι του Προμηθέα στο Basketball Champions League.

Το μήνυμα είναι πλέον σαφές από όλες τις κατευθύνσεις και δεν γίνεται να το παραβλέψουμε. Και δεν είναι απλώς το τετριμμένο και πατροπαράδοτο, ότι η Πάτρα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί μεγάλες διοργανώσεις. Είναι κάτι πολύ

περισσότερο: ότι η Πάτρα πρέπει να αναλαμβάνει τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις, με διεθνή ακτινοβολία και αντίκτυπο. Πρέπει να τις κυνηγάει. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: οι αθλητικές διοργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο – και γιατί όχι και το πιο προσοδοφόρο -  κομμάτι του τουρισμού της Αχαϊας. Η Πάτρα μπορεί  να αξιοποιήσει στο έπακρο τον αθλητικό τουρισμό.

Είναι μια μορφή τουρισμού που μπορεί η πόλη να την σηκώσει, να την υποστηρίξει.

Είδαμε όλοι μας, και το έχουμε σχετικά φρέσκο στο μυαλό και στο μάτι μας, τι συνέβη με το ιστιοπλοϊκό «European Youth Championships & Trophy 2018».

Πόσος κόσμος ήρθε στην Πάτρα, πόσο όμορφα πέρασε και τι μηνύματα έστειλε σ’

όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό ακριβώς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές της διοργάνωσης. Γιατί πήραν επ’ ώμου μια σπουδαία διοργάνωση και την έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία. Το ίδιο, σε μικρότερο βαθμό, γιατί επρόκειτο για μια πιο στοχευμένη και εστιασμένη διοργάνωση, και οι διοργανωτές του «1st International Basketball Gathering». Ο Προμηθέας, είναι ολοφάνερο πια, έχει ανεβάσει τον πήχη στα ύψη και είμαι βέβαιος πως θα καταπλήξει όλη την Αχαϊα με αυτά που ετοιμάζει.

Η Πάτρα, η Αχαϊα, δεν πρέπει να αφήσουν αναξιοποίητη αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Ο αθλητικός τουρισμός, και ειδικά σε επίπεδο ευρωπαϊκών διοργανώσεων, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η αναγνωρισιμότητα και η ελκυστικότητα της περιοχής θα εκτιναχθούν σε υψηλά επίπεδα. Οι αθλητικές υποδομές θα τελειοποιηθούν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα υποδοχής μεγάλων διοργανώσεων. Θα προκύψει, και είναι ευτύχημα, ευκαιρία για δημιουργία και καινούργιων αθλητικών χώρων.  Είναι προφανή και τα οφέλη που θα  καταγραφούν έμμεσα: έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό,  αύξηση της τοπικής επιχειρηματικότητας, κίνητρα για ανάπτυξη επαγγελμάτων σχετικών με τον αθλητικό τουρισμό, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενδυνάμωση των τοπικών παραδόσεων και της ταυτότητας της περιοχής.

Το στοίχημα είναι μπροστά στα μάτια μας. Αθλητικές διοργανώσεις και τουρισμός μπορούν να συγκροτήσουν ένα ιδανικό «κοκτέιλ». Ας μη χάσουμε την ευκαιρία. Ας ενώσουμε χέρια, δυνάμεις, ιδέες, για να βγούμε όλοι κερδισμένοι. Και περισσότερο η Πάτρα μας.

Διαβάστε επίσης