Το Παρίσι δεν θα νοικιάσει φρεγάτες στην Ελλάδα

ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΔΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

Έντονα ερωτηματικά προκαλούν δημοσιεύματα στα γαλλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διαψεύδει ότι η Γαλλία θα μισθώσει το καλοκαίρι δύο φρεγάτες τύπου FREMM στην Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα Mer et Marin, που ειδικεύεται σε θέματα Ναυτικού, αναφέρει ότι η Γαλλίδα υπουργός έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραχώρησης των δύο φρεγατών - αν και μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση από το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας- καθώς εκτιμάται ότι με την παραχώρηση των φρεγατών θα αποδυναμωνόταν η επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η Παρλί βρέθηκε την Παρασκευή στην Τουλόν για να συναντήσει τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην πρόσφατη επιχείρηση στη Συρία κι όπως μεταδίδουν η εφημερδία La Tribune και το τρίτο δίκτυο της γαλλικής τηλεόρασης France 3 δεν τίθεται σύμφωνα με την Γαλλίδα υπουργό θέμα χρονομίσθωσης για δύο γαλλικές φρεγάτες.

[Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Φωτογραφία: ΑΡ)] Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί (Φωτογραφία: ΑΡ)

Η La Τribune μιλά μάλιστα για παρανοήσεις μεταξύ Παρισιού και Αθήνας σημειώνοντας: «Η Ελλάδα ανακοινώνει ότι θα νοικιάσει αυτό το καλοκαίρι για πέντε χρόνια δύο φρεγάτες από τη Γαλλία. Στηρίζεται σε τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι "δεν υπάρχει είδηση αν και φυσικά είμαστε διαθέσιμοι στους Έλληνες φίλους μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο στενά". Διευκρινίζεται ότι η Γαλλία δεν έχει αναλάβει δέσμευση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Ειδικά επειδή το Πολεμικό Ναυτικό δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να δανείσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι χθες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων. Ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνεδρίαση, γνωστοποιώντας τα όσα συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ δεν υπήρχε αναφορά στις γαλλικές φρεγάτες. Αναφερόταν μόνο ότι συζητήθηκαν «διεξοδικά οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της αναβάθμισης των F-16». Ωστόσο δεν αναφέρει ότι ελήφθη απόφαση. Αντιθέτως, τονίζεται ότι «αποφασίστηκε η ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27».



Πηγή:  iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης