«Τριπλή» γκρίνια στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Τα περί ήρεμου κλίματος και ομαλής συνεδρίασης που άφηναν να διαρρεύσουν τόσο το Μαξίμου όσο και το υπουργείο Οικονομικών μετά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν απέδιδαν τη συζήτηση που πραγματικά έγινε.

Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να στείλει το μήνυμα και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Αύγουστο βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια και ότι η χώρα επιστρέφει σε καθεστώς κανονικότητας, συνάντησε αρκετές διαφωνίες που προβλημάτισαν τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του.

Περισσότεροι από 10 βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν θέμα τόσο της μείωσης των συντάξεων από 1/1/2019, όσο και της μείωσης αφορολογήτου από 1/1/2020 -με το ΔΝΤ να θέλει την επίσπευσή του κατά ένα χρόνο- και κινήθηκαν στη γραμμή των τελευταίων παρεμβάσεων του πρώην υπουργού και βουλευτή Νίκου Φίλη, ο οποίος τη Δευτέρ,α από τον Αθήνα 9.84, αναρωτήθηκε «πώς μιλάμε για καθαρή έξοδο, αν πρέπει να κόψουμε συντάξεις;».

Οι βουλευτές έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για πλεόνασμα 4%, με το ερώτημα αφού η κυβέρνηση ανακοινώνει τελικά υπερπλεόνασμα, τότε πώς δικαιολογούνται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα έχουν ψηφιστεί από τον Μάιο του 2017. Οι ίδιοι βουλευτές φέρεται να είπαν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους αυτά τα μέτρα στην επόμενη προεκλογική περίοδο.

Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε η μεγάλη αντίδραση που συνάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στην αρμόδια επιτροπή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗσε ιδιώτες. Βουλευτές των νομών Κοζάνης και Φλώρινας φαίνεται ότι αντέδρασαν έντονα στα όσα άκουσαν από τον αρμόδιο υπουργό και κυρίως από την πρόβλεψη του σχετικού νομοσχεδίου, ότι μετά το πέρας της εξαετίας, οι ιδιώτες που θα αγοράσουν τις μονάδες, θα μπορούν να απολύσουν ελεύθερα.

Την ώρα που η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε εξέλιξη, επιστολή 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρωθυπουργό έκανε την εμφάνισή της στα δημοσιογραφικά γραφεία, με αίτημα να μην προχωρήσει η διάταξη που επιτρέπει στα ομόφυλα ζευγάρια να προχωρούν σε αναδοχή. Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου είχε ανακοινώσει ότι αφαιρεί το δικαίωμα υιοθεσίας και κρατά μόνο το δικαίωμα αναδοχής.

naftemporiki.gr