Η παλαιότερη καταγεγραμμένη πίτσα είναι ελληνική -Η αυθεντική συνταγή

Η λαδένια Κιμώλου, καταγράφεται ως μία από τις παλαιότερες μορφές πίτσας, χωρίς τυρί, μόνο με ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

Την αυθεντική συνταγή αυτής της πρώτης, ελληνικής πίτσας, μόνο ένας βέρος Κιμωλιώτης θα μπορούσε να μας αποκαλύψει. Ο Αλέξης Επιθυμιάδης, στο blog του Alwayshungry.gr μάς οδηγεί βήμα-βήμα ώστε να παρασκευάσουμε την πεντανόστιμη συνταγή. 

Σε αυτό το μικρό νησί στο νοτιοδυτικό όριο των Κυκλάδων, περνάει από μικρό παιδί τα καλοκαίρια με την οικογένεια του. Σε έναν κόσμο μοναδικό και ξεχασμένο στον χρόνο, με άγρια ομορφιά και καθαρές γεύσεις. 

«Την Λαδένια, θυμάμαι από παιδί να την φτιάχνει η γιαγιά μου για να μας υποδεχτεί και να μας περιμένει με χαρά για να την κόψουμε όλοι μαζί στις αρχές του καλοκαιριού. Μικρότερος βοηθούσα στην προετοιμασία της περισσότερο με τα λαχανικά, αλλά με τα χρόνια μάθαινα τα μυστικά για όλα τα στάδια της παραδοσιακής λαδένιας» αναφέρει ο Αλέξης Επιθυμιάδης. 

Η οικογενειακή συνταγή για την αυθεντική και παραδοσιακή Λαδένια Κιμώλου, έχει ως εξής: 

Υλικά συνταγής

Υλικά για την ζύμη

- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή για ζυμωτό ψωμί)
- 5 γρ. μαγιά (1 κουταλάκι)
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 ml χλιαρό νερό 

Επιπλέον Υλικά

- 5-6 ώριμες ντομάτες
- 3-4 μεγάλα κρεμμύδια
- 200 ml ελαιόλαδο περίπου
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη

Δείτε το βίντεο για την παρασκευή της λαδένιας Κιμώλου

Λαδένια Κιμώλου

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε με το ζύμη πρώτα που χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει.

Διαλύουμε την μαγιά σε ένα ποτήρι με λίγο από το χλιαρό νερό.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα στην μέση του, προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε μία πρέζα αλάτι, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη και να μην κολλάει στο χέρια.

Tip: Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για ζυμωτό ψωμί ή να πάρουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας 700-750 γραμμάρια ζυμάρι για χωριάτικο ψωμί. Το αποτέλεσμα θα είναι πάλι υπέροχο!

Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα, ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Μέχρι να φουσκώσει η ζύμη προχωράμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Αρχικά καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες.

Tip: Για να αφαιρέσουμε τα πολλά υγρά τους, τα τοποθετούμε αν θέλουμε σε ένα σουρωτήρι, τους ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15-30 λεπτά.

Συνεχίζουμε με τις ντομάτες, τις οποίες κόβουμε σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε όσο είναι δυνατόν τα σπόρια τους και τα πολλά υγρά. 

Tip: Για καλύτερο αποτέλεσμα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες. Για εύκολο και γρήγορο ξεφλούδισμα, βουλιάζουμε τις ντομάτες για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό, μετά τις τοποθετούμε σε παγωμένο νερό και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά.

 

Μόλις φουσκώσει το ζυμάρι, προχωράμε με το τελικό στάδιο της Λαδένιας Κιμώλου. 

Σε ένα μεγάλο ταψί 35 εκατοστών ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το απλώνουμε σε όλη του την επιφάνεια και τα τοιχώματα. Τοποθετούμε το ζυμάρι στη μέση του ταψιού και απλώνουμε με τα χέρια, πιέζοντας το σιγά σιγά από το κέντρο προς τα τοιχώματα.

Μόλις το ζυμάρι έχει ανοίξει, τοποθετούμε πρώτα το κρεμμύδι σε όλη του την επιφάνεια και μετά από πάνω τις ντομάτες.

Tip: Καλύψτε όλη την επιφάνεια της ζύμης καθώς με το ψήσιμο η ντομάτα θα μαζέψει και δεν θέλουμε πολλά κενά. Πρέπει να την νιώθουμε τη ντομάτα!

 

Στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά το υπόλοιπο ελαιόλαδο ώστε να πάει παντού, προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Ψήνουμε στους 200°C στο αέρα για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα από τον φούρνο), έως ότου ροδίσει η Λαδένια και ψηθεί και από κάτω.

Αφήστε την λίγο να κρυώσει και απολαύστε την ή αν δεν έχετε υπομονή δοκιμάστε την και ζεστή. Η Λαδένια είναι η αγαπημένη μου συνταγή για φαγητό στην παραλία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα! Μπορείτε να την συνδυάσετε και με μία γραβιέρα ή άλλο αγαπημένο σας τυρί.

Tip: Αν επισκεφτείτε την Κίμωλο το καλοκαίρι και την δοκιμάσετε, θα δείτε ότι έχει άλλη γεύση. Πληροφορίες για την Κίμωλο μπορείτε να βρείτε εδώ.