Τσίπρας σε Τουρκία: Συμψηφισμοί για τους Έλληνες στρατιωτικούς, δεν χωρούν!

Περιμένουμε την επιστροφή τους

Από την ομιλία του πρωθυπουργού, που ξεκίνησε από το Μνημόνιο και το τέλος του προγράμματος, δεν έλειψαν και οι αναφορές την Τουρκία. Και κυρίως το μήνυμα που έστειλε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: πως προτάσεις περί ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών όχι μόνο δεν θα γίνουν δεκτές αλλά απορρίπτονται ασυζητητί!

«Οι επιλογές του Ερντογάν δείχνουν ταλάντευση. Φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτή δεν θα είναι μια καλή εξέλιξη ούτε για την Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα ούτε και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και για ακόμη μια φορά ξεκαθάρισε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου ότι προτάσεις περί… ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες και απορρίπτονται. «Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου (σ.σ. για ειρήνη με την Ελλάδα) είναι καλοδεχούμενες. Αλλά πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές».

«Αφήστε ελεύθερους τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς»

Ο Αλέξης Τσίπρας, για άλλη μια φορά, μήνυσε στην Άγκυρα ότι όχι μόνο η Ελλάδα δεν θα δεχτεί συμψηφισμούς και προτάσεις περί… ανταλλαγών, αλλά κάλεσε την Τουρκία να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο. Εμείς, από τη δική μας πλευρά μαζί με την Ευρώπη και τους θεσμούς της, επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου».

«Αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του Κράτους Δικαίου και ταυτόχρονα απορρίπτουμε, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς», διεμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημείωσε δε ότι «παρατηρούμε νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας τελευταία». «Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ταυτόχρονα, με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιο άλλωστε, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη τόσο της Ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και συνολικότερα του διεθνούς παράγοντα στο θέμα της απαράδεκτης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας, ότι στις προκύπτουσες διαφορές μας με την Τουρκία, έχουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη, μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».

Το Μνημόνιο και η καθαρή έξοδος

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κι έκανε τον συμβιβασμό το καλοκαίρι του 2015 γιατί έτσι, όπως είπε, έσωσε την κοινωνία και ειδικά τα χαμηλά στρώματα. Επεσήμανε ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από τότε που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση.

Μίλησε για «μια οικονομία και μια κοινωνία που παρά τις δυσκολίες πατάνε ξανά στα πόδια τους. Πολίτες που σιγά-σιγά μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας ξαναβρίσκουν τον τρόπο, δειλά και είναι λογικό, να είναι ξανά αισιόδοξοι. Ξαναβρίσκουν τον τρόπο να έχουν προσδοκίες».

Είπε ότι «αυτό είναι δική μας επιτυχία», «διότι δεν θέλουμε την κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών», καθώς «η κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών δεν μπορεί παρά να είναι αντίπαλός της Αριστεράς».

Η χώρα μας βρίσκεται πλέον στο τέλος μιας δύσκολης πορείας, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να εκπληρώσει έναν από τους κεντρικούς της στόχους: την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η χώρα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας με την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η παράταση του μνημονίου, ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι «αυτό που υπάρχει είναι μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος, που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη». «Χωρίς όμως», τόνισε, «αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου, χωρίς να σημαίνει ότι επιστρέφουμε με μιας σε μέρες αφθονίας και σπατάλης».