Θεσσαλονίκη: Η μαύρη επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων – Φόρος τιμής για ένα ολόκληρο έθνος

Φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους απέτισε σήμερα η Θεσσαλονίκη. Στο κατάμεστο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την συμπλήρωση 103 χρόνων από την μαύρη επέτειο, με βασικό ομιλητή τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελο Συρίγο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης. «Το τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας είναι η άρνησή της. Η αναγνώρισή της είναι ο ύστατος φόρος τιμής στη μνήμη και τον πολιτισμό ενός λαού, που έχει μακραίωνη ιστορία» ανέφερε ο κ. Αματίδης.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου τόνισε: «Το χθες θα είναι πάντα επιτακτικό. Ζητάει εξηγήσεις. Δεν σωπαίνουν οι φωνές και οι μνήμες. Αποτρέψατε τη δολοφονία της μνήμης. Εύχομαι όσο ζω Αρμένιοι και Πόντιοι να ενώσουν τις φωνές τους και οι λίγοι Τούρκοι και όχι τα ανθρωπόμορφα τέρατα να ζητήσουν συγγνώμη».

«Η Θεσσαλονίκη έχει την οδυνηρή τιμή να φιλοξενεί κοινότητες που έχουν υποστεί Γενοκτονίες. Η πόλη έχει την τιμή να σηκώσει αυτό το βάρος. Οι Γενοκτονίες να γίνουν σύνθημα για αυτό που λέμε «Ποτέ Ξανά» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Το «παρών» στην κεντρική εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη, Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόξενοι ξένων χωρών και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

 

Πηγή: thestival.gr

Διαβάστε επίσης