Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη για τις τσούχτρες σε Κορινθιακό και Πατραϊκό Κόλπο

Ευρεία σύσκεψη για το πρόβλημα που προκαλούν οι τσούχτρες στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό κόλπο, συγκάλεσε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, και του Γενικού Γραμματέα Διονύση Τεμπονέρα.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι βουλευτές Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη και Γιώργος Ψυχογιός, οι βουλευτές Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης, η Βουλεύτρια Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, ο βουλευτής Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο βουλευτής Βοιωτίας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Θηβαίος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης. Συμμετείχαν ακόμα, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποι των Δημάρχων Πάτρας, Αιγιάλειας, Ναυπάκτου, Ξυλοκάστρου, Λουτρακίου, Δελφών, Διστόμου - Αντικύρων, Κιάτου, Κορίνθου, δύο εκπρόσωποι από το ΕΛΚΕΘΕ, εκπρόσωποι άλλων φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα, σε όλα τα επίπεδα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ακόμα μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο στον Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο. Οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου, επειδή στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερες οι μορφολογικές και οι κλιματικές συνθήκες. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα δίχτυα αποτελούν την μόνη ως τώρα λύση, η οποία είναι κατασταλτικού τύπου και η αποτελεσματικότητά της, εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και από τις καιρικές συνθήκες. 
Ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε και συμφωνήθηκε να γίνει νέα συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, από το Πράσινο Ταμείο και από τους εμπλεκόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, για να ανατεθεί στο ΕΛΚΕΘΕ, η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο. Προτάθηκε επίσης η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ