Με Γαλλικές φρεγάτες ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό

με leasing

Με δύο γαλλικές φρεγάτες ενισχύεται το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, ύστερα από συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού.

Οι δύο φρεγάτες τύπου FREMM αναμένεται να ενταχθούν έως τον Αύγουστο στο δυναμικό του Πολεμικού μας Ναυτικού, καθώς οι Γάλλοι κατανοούν απολύτως το περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής.

Γι αυτό και αποφάσισαν να παραχωρήσουν με leasing τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.

Η Γαλλία, με αυτήν της την απόφαση, δίνει ουσιαστική «ανάσα» στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ενώ παράλληλα στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης στη χώρα μας, ως η ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της Ε.Ε., σε μια περίοδο ανόδου των εντάσεων στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι δύο φρεγάτες θα μεταφερθούν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, με τον πλήρη εξοπλισμό τους, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, και υψηλής ακρίβειας και εμβέλειας αντιαεροπορικών συστημάτων και αμέσως πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού θα αναλάβουν να εξοικειωθούν με τα νέα πλοία, ώστε ως το τέλος του καλοκακριού να είναι απολύτως μάχιμα.

Στη λήξη του πενταετούς leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, η Ελλάδα θα παραλαμβάνει και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας.

Παράλληλα, οι Γάλλοι δεσμεύονται (σύμφωνα με τα στοιχεία της συμφωνίας) ότι για όσο καιρό υπάρχει ανάγκη προμήθειας πυραύλων τύπου EXOCET από την Ελλάδα, αυτοί θα παραχωρούνται έως ότου οι υφιστάμενοι ελληνικοί ανακυκλωθούν.

Διαβάστε επίσης