Αλ.Τσίπρας: Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς νέες δεσμεύσεις

Την προσφορά του θεσμού των περιφερειακών συνεδρίων στην οργάνωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας όχι από το Κέντρο αλλά από τις Περιφέρειες, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Νοτίου Αιγαίου, στη Ρόδο.

Τόνισε πως όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός κατά Περιφέρεια, «τότε ψηφίδα-ψηφίδα θα μπορούμε να συνθέσουμε το παζλ και να αποκτήσουμε ένα ρεαλιστικό, φιλόδοξο και αισιόδοξο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

«Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς»

«Η ολοκλήρωση του κύκλου των περιφερειακών συνεδρίων, συμπίπτει με μια μεγάλη καμπή για τον τόπο, μια αλλαγή σελίδας για την χώρα, μετά από μια πολύ μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο Ν. Αιγαίου.

Σημείωσε ότι αυτή η μεγάλη περιπέτεια ευτυχώς για τη χώρα τελειώνει «και αυτή τη φορά, εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε». «'Η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της 4ης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος σε μερικούς μήνες από σήμερα, σε μερικές μέρες από σήμερα», είπε.

Σημείωσε ότι «τα πράγματα είναι ξεκάθαρα όσο κι αν αυτό δεν βολεύει μερικούς: Οδεύουμε σε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Σε μια έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και το κυριότερο, χωρίς νέες βαριές δεσμεύσεις για τα χώρα και το λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν ότι θα συμβεί και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις, λίγους μήνες πριν».

«Η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική»

«Σήμερα μετά από οχτώ ολόκληρα σκληρά χρόνια σκληρά, η οικονομία ξαναπατάει στα πόδια της και η Ελλάδα είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να διαμορφώσει αυτόνομα την δική της αναπτυξιακή πολιτική, να φτιάξουμε το δικό μας σχέδιο, βασισμένο στις δικές μας ανάγκες, χωρίς τις υποδείξεις τρίτων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μια αναπτυξιακή πολιτική προφανώς θα έχει κανόνες, όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πλαίσιο, στην ΕΕ», είπε, για να τονίσει ότι όμως «το θέμα είναι να σχεδιαστεί έτσι ώστε αυτή η ανάπτυξη, ανεξαρτήτως από το πόσο μεγάλη θα είναι, να κατανέμεται δίκαια στον πληθυσμό και σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία της χώρας».

Μίλησε για ανάπτυξη «που δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς», αλλά που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, που θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος, την δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία και που θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ