Πάτρα - Κώστας Πελετίδης προς Αλέξη Τσίπρα: "Τί έγινε με τις δεσμεύσεις σας για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου κύριε Πρωθυπουργέ;"

επιστολή του δημάρχου

Σε χθεσινή επιστολή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επανέρχεται στο θέμα παραχώρησης της παραλιακής ζώνης.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από το Γενάρη του 2015 η κυβέρνηση σας, εξέφρασε τη θέληση να ικανοποιήσει το χρόνιο αίτημα του πατραϊκού λαού, της παραχώρησης της παραλιακής ζώνης στο Δήμο Πατρέων. Στο δρόμο για την τυπική κατοχύρωση της οριστικής παραχώρησης κρίναμε με την υπ’ αριθμ. 627/2016 απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ότι η από 9/8/2016 πρόταση της κυβέρνησης, μέσω του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κινείται σε θετική κατεύθυνση. Πρόσφατα στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στις 6/2/2018 στην Πάτρα, στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο το εν λόγω θέμα είπε: «(…) Έχουμε δεσμευτεί για το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Για την απόδοση του στον Πατραϊκό λαό και το Δήμο της πόλης. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο και το πιο δύσκολο και σημαντικό στάδιο. (…) Βρισκόμαστε τώρα σε τελική φάση. (…) Σε σύντομο χρονικό διάστημα, λοιπόν, θα αποδοθεί οριστικά και με τη βούλα, το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας στον Πατραϊκό λαό και το Δήμο της Πάτρας(…)».

Η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου για το ίδιο θέμα, στο ίδιο συνέδριο τόνισε ότι «(…) η διαδικασία παραχώρησης στο Δήμο Πατρέων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο (…). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα, χωρίς προβλήματα και θα γίνει πράξη το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Πατραϊκού λαού (…)».

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι υπηρεσίες των Υπουργείων που προΐσταστε, έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις σας. Συγκεκριμένα μας κοινοποιείτε πρόσφατο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, με το οποίο μας καλείτε «(…) να απόσχουμε από οποιαδήποτε πράξη διαχείρισης στον επίμαχο παραχωρούμενο χώρο (…)» γιατί θεωρείτε ότι: «(…) Η από 24/01/2012 σύμβαση προσωρινής παραχώρησης της χρήσης γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων τμημάτων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του Λιμένα Πατρών από την Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ στο Δήμο Πατρέων, αντίκειται ως προς το περιεχόμενό της και τους όρους της, στις προαναφερόμενες ισχύουσες νομικές διατάξεις, με αποτέλεσμα τούτη να είναι άκυρη. (…)». Το έγγραφο σας επικαλείται και υιοθετεί σχετικό έγγραφο του γραφείου νομικών συμβούλων του Υπουργείου Οικονομικών Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, που έχει αποσταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τμήμα Έ, όπου εκφράζεται η συγκεκριμένη άποψη περί της ακυρότητας της σύμβασης.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, μέχρι σήμερα, μαζί με τον πατραϊκό λαό   αντιμετωπίσαμε διώξεις, προσπάθεια διαφόρων κρατικών οργάνων ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού μας συμβουλίου, σειρά από υπηρεσιακές γνωμοδοτήσεις υπουργείων, που αρνούνταν την ουσία και αυτής της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης, την αυτονόητη κατοχύρωση δηλ. ότι το παραλιακό μέτωπο ανήκει στο λαό της πόλης μας και όχι στο ΤΑΙΠΕΔ – το λεγόμενο υπερταμείο «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», φιλέτο - βορά των επιχειρηματικών – κατασκευαστικών ομίλων.

Στην πράξη η λαϊκή επαγρύπνηση, κινητοποίηση και παρέμβαση θα είναι αυτή που θα αποτρέψει τις αντιλαϊκές επιδιώξεις Ε.Ε., μνημονίων, κεφαλαίου, κυβερνήσεων, ώστε μια τέτοια μεγάλη ανάσα για την πόλη μας να υπηρετήσει, σήμερα και αύριο, τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού μας. 

Ως  Δημοτική Αρχή, έχουμε ήδη αποδώσει κομμάτι της παραλιακής ζώνης στον Πατραϊκό λαό. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί το Νότιο Πάρκο που απολαμβάνει σήμερα, δεν θα αφήσουμε υφιστάμενες εγκαταστάσεις, όπως οι κατασκηνώσεις και η παραλία της Πλαζ, που αποδόθηκαν με τον δίκαιο αγώνα του πατραϊκού λαού, να αφεθούν στη τύχη τους. Δεν θα εφαρμόσουμε τις υποδείξεις σας. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε προσπάθεια που θα ανατρέπει τα συμφωνηθέντα, που αποτυπώνονται στην απόφαση της 31/08/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου και εξειδικεύονται στην υπ’ αρ. 7159/25/1/2018 σχετική επιστολή μας: «(…) Η παραχώρηση πρέπει να γίνει κατά τρόπο καθαρό, ώστε να μην υπάρχουν νομικές εκκρεμότητες και κάθε είδους ασάφειες. Να είναι καθορισμένα τα εδαφικά τμήματα, τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις να υφίστανται νόμιμα (…)».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ