Παρέμβαση του "Νηρέα" για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας και απαίτηση για άμεση λύση - Ποια είναι τα μέλη της Ένωσης

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ-ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ "Ο ΝΗΡΕΑΣ"

Παρέμβαση για τα σκουπίδια της Αιγιάλειας, ήρθε από την "ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ-ΠΑΤΡΑΙΚΟΥ "Ο ΝΗΡΕΑΣ"".

Σύμφωνα με το κείμενο: 

 

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιαλεία (και όχι μόνο), έχει φτάσει σε τραγικά επίπεδα. Σκουπίδια στους δρόμους και ένας όχι μόνο υπερκορεσμένος αλλά και κακώς λειτουργών ΧΥΤΑ στα Χρυσάμπελα, για τον οποίον δικαίως ένα σθεναρό κίνημα πολιτών απαιτεί να κλείσει, είναι η ορατή πλευρά του αδιεξόδου.

Το πρόσφατο έγγραφο του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, με το οποίο διαπιστώνεται η παρουσία βαριά τοξικών ουσιών, σε επικίνδυνες για την υγεία αλλά και τον Κορινθιακό Κόλπο, όπου καταλήγουν, στην έξοδο αγωγού ομβρίων, πλησίον του ΧΥΤΑ Χρυσαμπέλων, τεκμηριώνει την ανάγκη όχι μόνο της επείγουσας αντιμετώπισης της κατάστασης αλλά και της θέσης των βάσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιαλεία και την Αχαΐα γενικότερα.

Οι οργανώσεις μέλη και οι ενεργοί πολίτες φίλοι του «Νηρέα» απαιτούμε:

-             την άμεση αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στο Δήμο Αιγίου με συνέχιση των μέτρων αλληλεγγύης

-             την άμεση λήψη μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιβάλλοντος για την στοιχειωδώς επαρκή διαχείριση του ΧΥΤΑ Χρυσαμπέλων και προπαντός τον έλεγχο των στραγγισμάτων ώστε να μη διαφεύγουν ανεπεξέργαστα στα ρέματα και τελικά τη θάλασσα

-             την προώθηση με άμεσα και γρήγορα βήματα μέτρων μείωσης των απορριμμάτων (πράσινα σημεία για τα ογκώδη και ηλεκτρονικά, οικιακή κομποστοποίηση, θρυμματισμός και κομποστοποίηση κλαδεμάτων, καλύτερη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης των μπλε κάδων)

-             προπαντός όμως απαιτούμε να αντιμετωπιστούν με γενναιότητα οι ελλείψεις υποδομών, πρακτικών και νοοτροπίας για μια σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μακροπρόθεσμη διαχείριση των απορριμμάτων. Αν αυτό απαιτεί αναθεώρηση του περιφε- ρειακού σχεδιασμού ή και δύσκολες αλλά αναγκαίες χωροθετήσεις χώρων διαχείρισης, αυτά πρέπει επιτέλους με θάρρος να εξηγηθούν στους πολίτες και να υλοποιηθούν.

Τριτοκοσμικές εικόνες των δρόμων μας ή ΧΥΤΑ–υγειονομικές βόμβες δε μας αξίζουν.

Οι οργανώσεις του ΝΗΡΕΑ:

Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Πολιτιστικός σύλλογος «Λύσιππος – Φίλοι Γραμμάτων και τεχνών» (Κορινθία), Διαπολιτιστική και περιβαλλοντική οργάνωση «Φιλοξενία» (Κορινθία), Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας, Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου, Εξωραϊστικός σύλλογος Πύργου Κορινθίας «Ερμής», «Κοινο_Τοπία» (Πάτρα).

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ