Η ομογένεια τιμά τον Γιώργο Μπαλταδώρο και τους δύο φυλακισμένος Στρατιωτικούς

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας της κομητείας του Νάσο, Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης για την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της προτελευταίας πανομογενειακής συγκέντρωσης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 12 Απριλίου στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Παρόντες ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλη Φιλίππου, καθώς και η Πρόξενος της Ελλάδος, Λάνα Ζωχιού, σύμφωνα με το greeknewsonline.com

Στη φετινή παρέλαση θα υπάρξει και τέταρτος τελετάρχης. Πρόκειται για το Δήμαρχο, William Reilich, της πόλης Greece που βρίσκεται στην κομητεία Monroe της Νέας Υόρκης, η οποία θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία για τον συμβολισμό της. Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη, η οποία ονομαζόταν παλιά Northampton, έλαβε το 1822 την ονομασία Greece ως ένδειξη υποστήριξης στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, τρεις θέσεις θα παραμείνουν κενές στην εξέδρα των επισήμων, οι δύο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες, Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία εδώ και ενάμιση μήνα και η τρίτη για το σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο Αιγαίο, την Πέμπτη, στη μνήμη του οποίου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

[5η Λεωφόρο - παρέλαση - ομογένεια - Γιώργος Μπαλταδωρος]

Το κεντρικό σύνθημα της παρέλασης της Νέας Υόρκης, όπως και των υπολοίπων παρελάσεως στις ΗΠΑ, είναι η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη θα αφιχθεί στη Νέα Υόρκη η 30μελής αποστολή της Προεδρικής Φρουράς από την Αθήνα που θα είναι παρούσα στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή την Πέμπτη 19 Απριλίου. Η φετινή παρέλαση ωστόσο ίσως δώσει στους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς αλλά και σε όλη την Ομογένεια, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον μοναδικό εν ζωή Εύζωνα που συμμετείχε στην παρέλαση του 1949. Πρόκειται για τον κ. Λαντζούνη, ηλικίας άνω των 90 ετών, με καταγωγή από την Μυτιλήνη, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβάνια.

Μια πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα αναμένεται να ταξιδέψει και φέτος στη Νέα Υόρκη για την παρέλαση στην 5η Λεωφόρο. Ανάμεσά τους αναμένεται να είναι ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος,  ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ιωάννης Μάζης, ο οποίος και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Σταθάκειο τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία, ως επίτιμοι τελετάρχες θα συμμετέχουν στην παρέλαση η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και η πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, γίνονται προσπάθειες να έρθει στη Νέα Υόρκη και ο μαθητής του Λυκείου Γαζίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο οποίος παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, πέρυσι, ύψωσε σε στύλο την Ελληνική σημαία, -κάτι που δεν είχε γίνει τα τελευταία 4 χρόνια- πράξη η οποία κρίθηκε από τους καθηγητές του σχολείου ιδιαίτερα επικίνδυνη και του επέφερε μονοήμερη αποβολή.

“Μερικές φορές ο χειρότερος πολέμιος του Έθνους μας είναι το ίδιο το Κράτος. Άλλοι έχουν θυσιαστεί γι’ αυτή τη σημαία”, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Πηγή:ant1news.gr

Διαβάστε επίσης