Νοβότνι: Εκτεταμένες οι αρνητικές συνέπειες ενός εμπορικού πολέμου

ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Ενας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είχε εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και στις αγορές συναλλάγματος, δήλωσε σήμερα ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο οικονομικό συνέδριο SUERF.

«Οι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να είναι στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το δει ή να το προβλέψει κάποιος διότι σήμερα έχουμε τόσες πολλές διασυνδέσεις, έχουμε μεγάλες αλυσίδες παραγωγής…Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά οι συνέπειες στη νομισματική πολιτική δεν είναι πολύ σαφείς».

Ο Νοβότνι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ένα στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία και ότι ο ίδιος δεν θέλει η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το στόχο της να διατηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Νοβότνι δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής. «Τώρα, νομίζω ότι είναι ώρα για μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Αυτή η εξομάλυνση απαιτεί μια ευαίσθητη εξισορρόπηση των μέτρων καθώς και προσεκτική αλληλουχία στον χρόνο», δήλωσε ο Νοβότνι.