Εγκεφαλικό: Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού

Οι συνέπειες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του εγκεφαλικού, την περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται και την έκταση της βλάβης στον εγκεφαλικό ιστό.

Οι επιπτώσεις στη σωματική και πνευματική υγεία εξαρτώνται από τη μεριά του εγκεφάλου που έχει υποστεί τη βλάβη.

Το εγκεφαλικό μπορεί να επηρεάσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής του ασθενούς, ο οποίος μπορεί να παρουσιάσει σωματικά προβλήματα, όπως παράλυση και αδυναμία, διαταραχή του λόγου και μειωμένη ικανότητα αναγνώρισης λόγου.

Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν βλάβες στις αισθήσεις και αλλαγές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως στην επεξεργασία των σκέψεων, των συναισθημάτων και της μνήμης.

Η κατάθλιψη και τα προβλήματα στην έκφραση συναισθημάτων (ακατάλληλο γέλιο ή κλάμα) είναι από τις κυριότερες συνέπειες μεταξύ μιας γκάμας συνήθων ψυχολογικών και ψυχιατρικών συνεπειών.

Επιστήμονες της Κλινικής του Κλήβελαντ στο Οχάιο των ΗΠΑ μελέτησαν πάνω από 1.000 ανθρώπους που υπέστησαν ισχαιμικό εγκεφαλικό για να διαπιστώσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εγκεφαλικού.

Κατά μέσον όρο 100 ημέρες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, δίνοντας λεπτομέρειες για άγχος, κούραση, προβλήματα ύπνου, νοητικές αλλαγές, πόνο και την ποιότητα ζωής τους γενικά.

Οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα σκορ από αυτά του γενικού πληθυσμού σε όλες τις παραμέτρους, εκτός από την κατάθλιψη και τις διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, πάνω από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε χαμηλότερο από το μέσο όρο βαθμό ικανοποίησης από την κοινωνική τους ζωή.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη συμμετοχής σε προγράμματα αποκατάστασης για την παροχή κοινωνικής στήριξης στους ανθρώπους που υπέστησαν εγκεφαλικό.

Πηγή: onmed.gr