Ο "πόλεμος" των μεδουσών !

του αποστολου ι. βουλδη

Οι μέρες άρχισαν να «μυρίζουν» Άνοιξη. Η θερμοκρασία σταδιακά έχει ανοδική πορεία, καθώς το Καλοκαίρι είναι προ των πυλών και μαζί του ο μεγάλος …πονοκέφαλος των μεδουσών !

Τα κοπάδια με τις μέδουσες και τις τσούχτρες που μας κατατρόμαζαν και μετέτρεπαν, πέρυσι,  το θαλασσινό μπάνιο από απόλαυση σε εφιάλτη, όπως φαίνεται και φέτος θα αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης των λουομένων.

Τα στοιχεία , σύμφωνα και με τους ειδικούς , δείχνουν πως οι μέδουσες ήλθαν για να μείνουν, τουλάχιστον για φέτος. Όμως παρά τις προειδοποιήσεις το Κράτος για μια ακόμη φορά προτίμησε να παρακολουθεί απαθές, για καιρό και να αποφασίσει να παρέμβει με μια κίνηση που θυμίζει περισσότερο αυτή του Πόντιου Πιλάτου.

Νίπτει  τα χείρας του, μετακυλώντας την ευθύνη σε άλλους. Σε ποιους ; Μάλλον κανείς δεν γνωρίζει. Η απόφαση για εκταμίευση κονδυλίου ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας , προκειμένου να τοποθετηθούν πλωτά δίχτυα, κατά την Κυβέρνηση δίνει λύση στο θέμα.

Θα διατεθούν σε παραθαλάσσιους Δήμους του Κορινθιακού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο. Και το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Και τι θα τα κάνει ο Δήμος, από την στιγμή που ακόμη και η νομοθεσία δεν συνοδεύεται από τεχνική περιγραφή, αν πρόκειται για δίχτυα ή πλωτά φράγματα, ούτε υπάρχουν οδηγίες για τον τρόπο εγκατάστασης !

Όπως αποκαλύφθηκε στην ιδιαίτερα διαφωτιστική ημερίδα, που διοργάνωσε προ ημερών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών.

Δεν είναι γνωστό εάν θα πρέπει να είναι σταθερά, ποιος θα αναλάβει την συντήρησή τους. Και το βασικότερο όλων, όπως ειπώθηκε στην συγκεκριμένη ημερίδα από τους επιστήμονες, δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία για την πιθανή αποτελεσματικότητά τους. Όπως είναι άγνωστο τι αλλοίωση μπορεί να προκαλέσουν στο θαλάσσιο περιβάλλον.  

Ένα χρόνο όμως μετά την έξαρση του φαινομένου  η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα. Ουτε καν προσάρμοσε τη νομοθεσία που επικαλείται τώρα για την τοποθέτηση των διχτυών.

Απλά λαμβάνουμε μια απόφαση «στο παρά πέντε» για να έχουμε το άλλοθι πως δεν ολιγωρήσαμε…

 

Διαβάστε επίσης