Αναστασία Τογιοπούλου: "Φοβάμαι ότι η αυτοδιοίκηση θα πέσει σε περιπέτειες" - Η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για ζητήματα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων μιλά στο tempo24

για τις αρμοδιότητές της

Για το δύσκολο ρόλο που που έχει αναλάβει ως εντεταλμένη περιφερειακή σύμουλος για ζητήματα άρσης κοινωνικών ανισοτήτων, μιλά στο tempo24.gr η Αναστασία Τογιοπούλου.

Μας εξηγεί πώς άνθρωποι με ποινικά αδικήματα εργάζονται στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και μας δίνει διευκρινήσεις για το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης. Δεν έχει αφήσει ποτέ στην άκρη τη δικηγορία που τόσο αγαπά, ενώ εκφράζει φόγους για το μέλλον της αυτοδιοίκησης. 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Τι σημαίνει εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για ζητήματα άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων

   Ο Περιφερειάρχης με όρισε με απόφαση του, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο για θέματα κοινωνικών ανισοτήτων, αναθέτοντας στα πλαίσια των καθηκόντων μου, την αρμοδιότητα αποδοχής κοινωφελούς εργασίας για πρόσωπα που επιθυμούν να εκτίσουν έτσι την ποινή που τους έχει επιβληθεί με δικαστική απόφαση και αδυνατούν να την πληρώσουν, καθώς και την ευθύνη για τη συγκρότηση και λειτουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων ως απόρροια της κρίσης.

Δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απασχολούνται άτομα εκτίοντας ποινή που τους επιβλήθηκε από το Δικαστήριο για ποινικά αδικήματα;

   Βεβαίως. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνεται στους φορείς όπου μπορούν, μετά από απόφαση του δικαστηρίου να εκτιθούν ποινές τις οποίες αδυνατούν αυτοί που καταδικάστηκαν να τις πληρώσουν, συνεκτιμώντας βέβαια σε κάθε περίπτωση το είδος και την βαρύτητα του αδικήματος για το οποίο έχουν καταδικασθεί.

 

   Τι είναι το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης;

   Είναι μια υπηρεσιακή δομή που σκοπό έχει να καταγράφει σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών. Τα στοιχεία θα λαμβάνονται από τις καταγραφές που γίνονται στα Κέντρα Κοινότητας που λειτουργούν και στους 19 Δήμους της Περιφέρειας μας και θα ενημερώνονται διαρκώς. Έτσι θα μπορεί να γίνεται κατανοητό το επίπεδο φτώχιας, ανεργίας, μόρφωσης, η σύνθεση των νοικοκυριών και οικογενειών ώστε να παράγονται πολιτικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η Δομή αυτή έχει συσταθεί και περιμένουμε το Υπουργείο να προχωρήσει στην ηλεκτρονική ενεργοποίηση της πλατφόρμας καταγραφής των στοιχείων.

   Στο αναπτυξιακό συνέδριο που η κυβέρνηση διοργάνωσε στην Πάτρα τον περασμένο Φεβρουάριο είχατε συντονίσει την συνεδρία για την απασχόληση. Τι περιμένουμε από την κυβέρνηση στον τομέα αυτό;  

   Με τον Περιφερειάρχη από πέρυσι ζητήσαμε από την τότε Υπουργό κ. Αντωνοπούλου η Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη για την μετάδοση της ιδέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας επιχειρηματικότητας. Αρχικά πρέπει να πω ότι η Υπουργός ήταν διστακτική, πλην όμως οφείλω να αναγνωρίσω ότι η επιμονή του κ. Καστιφάρα απέδωσε καρπούς. Έτσι ήμασταν έτοιμοι εντός του Μαρτίου να κάνουμε τις πρώτες συναντήσεις με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και μάλιστα με την παρουσία και της Υπουργού πλην όμως μεσολάβησε η παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, τη δε σχετική αρμοδιότητα ανέλαβε η κ. Αχτσιόγλου από την οποία περιμένουμε να προχωρήσει ο,τι είχαμε συμφωνήσει. Πιστεύω ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει δουλειά σε όσους ξέρουν να δημιουργούν και να συνεργάζονται. Εμείς θέλουμε να επικοινωνήσουμε την ιδέα αυτή στην κοινωνία.

 

   Σε ένα χρόνο θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς βλέπετε τις εξαγγελίες του υπουργού για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα;

 

   Πράγματι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα οι εκλογές στις Περιφέρειες και Δήμους θα γίνουν το Μάιο του 2019. Τώρα σε σχέση με τα εξαγγελθέντα δεν είμαι αισιόδοξη για τη βελτίωση λειτουργίας των συμβουλίων. Λέγεται ότι ο Περιφερειάρχης δεν θα έχει την πλειοψηφία του συμβουλίου, αφού όλες οι έδρες θα κατανέμονται σε όλους τους συνδυασμούς με απλή αναλογική από την πρώτη Κυριακή. Πιστεύω ότι ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος για να μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα του και να είναι αποτελεσματικός, είναι απαραίτητο να έχει την πλειοψηφία που του εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. Ναι μεν να δούμε ένα πιο αναλογικό σύστημα, αλλά χωρίς η πλειοψηφούσα παράταξη να χάνει την πλειοψηφία των εδρών στα συμβούλια. Πιστεύω ότι αν συμβεί αυτό που προαναγγέλλεται η αυτοδιοίκηση θα πέσει σε περιπέτειες.   

 

Είστε μάχιμη δικηγόρος και ενεργό στέλεχος της αυτοδιοίκησης αλλά και ιδιαίτερα δραστήρια στα κοινωνικά δρώμενα της Αχαϊας. Πώς καταφέρνετε και διαχειρίζεστε το χρόνο; 

   Ο χρόνος ποτέ δεν φτάνει. Όμως αγαπώ τη δικηγορία. Είναι λειτούργημα που παρά τις δυσκολίες του που συνεχώς αυξάνονται εξακολουθεί να με γοητεύει. Αλλά αγαπώ και την αυτοδιοίκηση. Είναι δύσκολο να εκτίθεσαι στα κοινά, όμως υπερτερεί των δυσκολιών η ανάγκη μου να βοηθήσω των συνάνθρωπο μου και αυτό προσπαθώ να κάνω με την ενασχόληση μου με τα δημοτικά πριν μερικά χρόνια και με τα περιφερειακά ζητήματα σήμερα.

 

Σας ευχαριτούμε πολύ 

Κι εγώ, να είστε καλά

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης