Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια

Την άποψη του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθαρή έξοδος από τα μνημόνια επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο αμερικανικό Newsmax.

Στη συνέντευξη που είχε δώσει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον και η οποία δημοσιεύεται τώρα, μίλησε για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. για τη μετά μνημόνιο εποχή, δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος τον Αύγουστο γιατί είναι βέβαιο ότι «οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας θα ζητήσουν ενισχυμένη εποπτεία για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον σωστό δρόμο μετά το πέρας του προγράμματος».

«Η μόνη φόρμουλα που θα κρατήσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, είναι μια φιλο-μεταρρυθμιστική, ικανή, κεντροδεξιά  Κυβέρνηση που μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα κάνουν πάλι την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για  ξένες επενδύσεις, για το εγχώριο κεφάλαιο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε.

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Εμφανίστηκε ως ένας αντισυστημικός, λαϊκιστής υποψήφιος και τελικά έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχέθηκε».

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το μεταρρυθμιστικό του πλάνο υπογραμμίζοντας ότι αυτές θα αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη Δικαιοσύνη.

«Οι συντάξεις είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη δεσμευθεί να αναθεωρήσουμε την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος και σε αυτή τη μεταρρύθμιση ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Επιδίωξή μου είναι οι εργαζόμενοι να είναι και ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών τους εισφορών και με απλά λόγια όλοι να είναι ελεύθεροι να διαχειριστούν τις εισφορές τους με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο. Εξυπακούεται βέβαια ότι το Κράτος θα εποπτεύει αυτόν τον μηχανισμό και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του».

Τέλος, όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η γειτονική χώρα γίνεται απρόβλεπτη και είναι φυσικό να ενισχύεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή.

«Η Τουρκία είναι ασφαλώς μια πολύ σημαντική δύναμη. Αλλά εσχάτως επιδίδεται σε μια αναθεωρητική προσέγγιση της εξωτερικής της πολιτικής που είναι πολύ ανησυχητική. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης αναπαράγεται στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει εδαφικές βλέψεις πέραν των σημερινών συνόρων της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό», τόνισε χαρακτηριστικα ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο, μακροπρόθεσμο σύμμαχο που μπορούν να έχουν οι Η.Π.Α. στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης