Παυλόπουλος: Σημαντικό ότι η Ε.Ε. πήρε ξεκάθαρη θέση έναντι της Τουρκίας

χαιρέτισε ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την αλληλεγγύη της Ε.Ε. έναντι της στάσης που επιδεικνύει η Τουρκία, ιδίως στα θέματα που αφορούν την Λευκωσία, χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Άμυνας της Κύπρου Σάββα Αγγελίδη.

«Χαίρομαι γιατί η επίσκεψή σας στην Αθήνα γίνεται σε μια στιγμή όπου φάνηκε η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στα ζητήματα της Κύπρου» είπε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Κύπριο υπουργό, χαρακτηρίζοντας «σημαντικό το γεγονός ότι η Ε.Ε. με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, πήρε μια θέση που είναι ξεκάθαρη».

 

Όπως είπε, η Ε.Ε. «ξεκαθάρισε τι εστί κυριαρχία κράτους-μέλους της Ένωση» διότι «η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει την κυριαρχία της και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου». Επομένως, πρόσθεσε, «ο,τιδήποτε αφορά το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα προσδιορίζεται και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού δεν ανέχεται την ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων και σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, διευκρινίζεται ότι αυτή η ΑΟΖ είναι ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό, όπως υπογράμμισε, «σημαίνει πλήρη σεβασμό του δικαίου της θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay του 1982 η οποία δεσμεύει και την Τουρκία, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη, διότι η Συνθήκη αυτή, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν και την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτή η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η στάση υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κύπρου, δείχνει ότι οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα της κυριαρχίας της Κύπρου, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε.». «Και γνωρίζουμε ότι οι καιροί επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτόν το τομέα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Αγγελίδης δήλωσε ότι η επίσκεψή του δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική για να συμπληρώσει ότι «οι επίπονες προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου» είχαν ως αποκορύφωμα το χθεσινό αποτέλεσμα.

«Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για την τελική επίλυση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είτε ως Κύπρος είτε ως Ελλάδα» κατέληξε.