Ομογενής βετεράνος του Β’ ΠΠ έλαβε το «Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου»

Ο Άντριου Μουσαλιμάς (Andrew Mousalimas) έλαβε την Τετάρτη το “Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου” (Congressional Gold Medal), το υψηλότερο βραβείο με το οποίο μπορεί να τιμηθεί πολίτης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, για τη συμμετοχή του σε κάποιες από τις πιο μυστικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Χαρακτηριστικό της αξίας του μεταλλείου είναι πως μόλις 175 άντρες και γυναίκες είχαν την τιμή να το λάβουν.

Ο 93χρονος ομογενής εστιάτορας από το Οκλαντ διετέλεσε τότε μέλος μιας άκρως μυστικής ομάδας στρατιωτών που πολέμησαν πίσω από τις γραμμές του εχθρού ανατινάζοντας γέφυρες, συλλέγοντας πληροφορίες, παρεμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό του αντίπαλου στρατού και σκοτώνοντας εχθρούς, αναφέρει η “San Fransisco Chronicle“.

Ο κ. Μουσαλιμάς δεν είχε ακόμα κλείσει τα 18 του χρόνια όταν και στρατολογήθηκε για να αποτελέσει μέρος ενός ειδικού τάγματος Ελληνοαμερικανών που προωθήθηκαν πίσω από τις γραμμές των Γερμανών στην κατειλημμένη Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Η αποστολή τους μέσα από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services) είχε “ως αποτέλεσμα κάποιες από τις πιο γενναίες πράξεις του πολέμου αλλάζοντας για πάνα την τροπή της ιστορίας”΄, όπως αναφέρθηκε κατά την απονομή του μεταλλίου. 



Η μονάδα του πολέμησε στο πλάι με Βρετανούς κομάντο και Έλληνες παρτιζάνους και οι ηρωικές πράξεις της δεν αποκαλύφθηκαν παρά 45 χρόνια μετά την τελευταία της μάχη. “Ηταν ένα από τα καλύτερα κρατημένα μυστικά του πολέμου”, δήλωσε ο κ. Μουσαλιμάς.

Ο Μουσαλιμάς βρίσκονταν ως στρατιώτης στο Fort Bliss του Τέξας όταν και στρατολογήθηκε στην μονάδα των Ελληνοαμερικανών. Ηταν γιος Ελλήνων μεταναστών και ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δυτικό Οκλαντ. Η οικογένειά του μιλούσε ελληνικά στο σπίτι και ο Αντριου δεν μιλούσε καθόλου αγγλικά μέχρι να πάει στο σχολείο Prescott του Οκλαντ.

Το γεγονός πως μιλούσε άπταιστα ελληνικά ήταν το προτέρημά του, καθώς ήταν αυτό ακριβώς που αναζητούσε ο στρατός. Η αποστολή προέβλεπε να πέσει η μονάδα των περίπου 160 ομογενών με αλεξίπτωτο στην Ελλάδα και να συνεργαστεί με Έλληνες αντάρτες.

Σε μία συγκεκριμένη μάχη στα βουνά της Μακεδονίας, η ομάδα ανατίναξε μία γέφυρα η οποία χρησιμοποιείτο από τα τρένα του Αξονα, κι όπως είπε αργότερα, «αυτό ήταν μία τέλεια έκπληξη». Ο κ. Μουσαλιμάς ήταν τόσο κοντά στις βόμβες, στους όλμους και στις εκκωφαντικές εκρήξεις που έχασε τη μεγαλύτερη δυνατότητα της ακοής του. Ολα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσε να μιλήσει για τις δράσεις του στον πόλεμο διότι τα έγγραφα είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα. Επειτα από τον πόλεμο οι αναμνήσεις για τα όσα έκανε του δημιουργούσαν εφιάλτες επί πολλά χρόνια. Ανησυχούσε πως οι διηγήσεις γι’ αυτές τις μυστικές δραστηριότητες ίσως να ακουγόταν σαν περιπέτειες ή ως κινηματογραφική ταινία. «Σε ενοχλεί έπειτα από χρόνια», είπε, και συμπλήρωσες πως «ο πόλεμος δεν είναι αίγλη».

Ο κ. Μουσαλιμάς ήταν περήφανος που κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ούτε ένας Έλληνας δεν πρόδωσε τις συμμαχικές δυνάμεις.

Έχει λάβει και άλλα βραβεία, όπως από την ελληνική κυβέρνηση μερικά χρόνια πριν.

Η τελετή έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον με την παρουσία της επικεφαλής της μειοψηφίας της Βουλής Νάνσι Πελόσι από το Σαν Φρανσίσκο, του προέδρου της Βουλής Πολ Ράιαν από το Ουισκόνσιν, καθώς και επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ