Γιώργος Αγγελόπουλος: "Στις δημοκρατίες υπάρχουν οι πλειοψηφίες" - Ποιος είναι ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου - Τι μας αποκαλύπτει για τις ήρεμες στιγμές του, αλλά και τους πολιτικούς του στόχους

χρόνια στην αυτοδιοίκηση

"Ανακρίναμε" τον Γιώργο Αγγελόπουλο και κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί του. Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας δυτικής Ελλάδας,  είναι γνωστός "μαχητής" της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και χρόνια. Τον γνωρίζουμε αρκετά ώστε να τον ρωτήσουμε και προσωπικά ζητήματα όπως για τις ώρες που ηρεμεί. Με την ευγένεια που πάντα τον διακρίνει μας απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις, μας έδωσε το στίγμα του για τις επόμενες κινήσεις του, μίλησε με πάθος για τη δουλειά του και απ ότι καταλάβαμε δεν πρόκειται να αφήσει την ενασχόληση με τα κοινά,παρά το ότι έχει ενστάσεις σε ότι φορά την τακτική της κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση. Εδώ, όπως μας λέει ο ίδιος, αναλαμβάνουν οι πολίτες να απαιτήσουν, ποια μορφή αυτοδιοίκησης θέλουν και τους αξίζει και καταλήγει "στις δημοκρατίες υπάρχουν οι πλειοψηφίες". 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΒΙΚΥ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

 

Πως προέκυψε η δράση μαθητές και Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας; Ποιος ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;

 

Ο στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας, τους αυριανούς πολίτες, να ανακαλύψουν περισσότερα για την Περιφέρειά τους.

            Θα έλεγα ότι ήταν ένα όνειρο του Περιφερειάρχη, από την αρχή της θητείας μας, αλλά τώρα ωρίμασε και έγινε πραγματικότητα, όπως είδατε.

 

Η πρωτοβουλία εξελίσσεται πολύ καλά, αρέσει πολύ στα παιδιά, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την παραμονή τους στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου και σίγουρα φεύγουν  με περισσότερες γνώσεις για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Συλλογικά της Όργανα, τις αρμοδιότητες και τον τρόπο λειτουργίας του φορέα. Επίσης και οι συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι που έχουμε συμμετάσχει σε αυτές τις συναντήσεις έχουμε λάβει πολλά μηνύματα για τη βελτίωση της λειτουργίας μας.

 

Με την ιδιότητα του Πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, πως σχολιάζετε την τοπική αυτοδιοίκηση  σε ότι αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης, την εξέλιξη των έργων και τη συνεργασί φορέων;

 

Όπως γνωρίζετε έχω αρκετά χρόνια που εκλέγομαι στο β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης, παλαιότερα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τώρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επίσης, είναι γνωστό ότι έχω υπηρετήσει τους Θεσμούς από διάφορες θέσεις ευθύνης, Πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας, Αντινομάρχης, Αντιπεριφερειάρχης και τώρα ως Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου.  Οι εμπειρίες μου είναι πολλές αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι η αυτοδιοίκηση στην Χώρα ποτέ δεν λειτούργησε ως αυτοδιοίκηση. Αυτό το λέω διότι για αρκετά χρόνια είχα την ευθύνη των ευρωπαϊκών πόρων και συμμετείχα σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιτροπές, είχα λοιπόν την ευκαιρία να δω εκ των έσω πώς λειτουργούν οι Περιφέρειες στην Ευρώπη, αλλά και οι Δήμοι.

 

Στην Χώρα μας υπάρχει μια συγκράτηση στο κεντρικό Κράτος, η οποία δεν επιτρέπει στην αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει με ευρωπαϊκούς όρους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να παραμένει εγκλωβισμένη και να μην αφήνεται να επιτελέσει το συνταγματικό της ρόλο, ιδιαίτερα σήμερα, που οι συνθήκες και οι πολίτες το απαιτούν.      

Αν και ο ρόλος σας είναι περιορισμένος ως προς τις αρμοδιότητες, ποιος είναι ο επόμενος στόχο σας; Πως θέλετε να είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο του μέλλοντος;

 

Ο ρόλος του Προέδρου είναι θεσμικός. Οπωσδήποτε όμως ως άνθρωπο με δεσμεύει η τιμητική επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων Περιφερειακών Συμβούλων από σχεδόν όλες τις παρατάξεις.

Ένας επόμενος στόχος μου είναι η εξωστρέφεια του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Για το μέλλον τώρα που με ρωτάτε, θα ήθελα η αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η περιφερειακή αυτοδιοίκηση να έχει πλήρως εναρμονίσει τη λειτουργία της με τις αντίστοιχες περιφέρειες της Ευρώπης.

Μην ξεχνάμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις στη Χώρα είχαν την προνοητικότητα και τη πολιτική βούληση να ανοίξουν το δρόμο και να οδηγήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν μπορούμε να συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά όργανα των περιφερειών, και να μην έχουμε την ίδια δυνατότητα παρέμβασης με τις άλλες περιφέρειες της Ευρώπης, έτσι χάνονται οι αρχές της ισοτιμίας και της ισονομίας.

Άρα λοιπόν, αυτό είναι που πρέπει άμεσα να αποφασίσει το Κοινοβούλιό μας.

Ενεργός πολίτης, αυτοδιοικητικός, σύζυγος πατέρας, ποιο έχει για εσάς προτεραιότητα και γιατί;

 

Όταν  έχεις μια συγκροτημένη οικογένεια δεν μπορείς παρά να είσαι περήφανος. Βέβαια σε αυτό έχει μερίδιο το σύνολο των μελών της οικογένειας. Παράλληλα, θα σας έλεγα ότι η οικογένειά μου είναι το καταφύγιό μου. Εκεί ηρεμώ και αισθάνομαι καλά.

Η αυτοδιοίκηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσωπικά θα σας έλεγα με έχει απορροφήσει πλήρως, αφού και εργασιακά, αλλά και ως αιρετός την υπηρετώ πάρα πολλά χρόνια.

Η αυτοδιοίκηση έχει χώρο να κινηθείς, αν σχεδιάσεις, να δημιουργήσεις και βεβαίως να ανοίξεις νέους ορίζοντες για την περιοχή σου.

Όμως εκτιμώ ότι οι αλλαγές που ψιθυρίζονται για την αυτοδιοίκηση την υποβαθμίζουν, την καθιστούν αναποτελεσματική και τελικά αντιπαραγωγική.

Η άποψή μου είναι ότι χρειάζονται αλλαγές στον «Καλλικράτη».

Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την άμεση κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των χωρικών αντιπεριφερειαρχών. Ακόμα, για τον έλεγχο των πράξεων της αυτοδιοίκησης που πρέπει να γίνεται δειγματοληπτικά και για τους υποχρεωτικούς ελέγχους, αυτοί να ολοκληρώνονται αυστηρά σε ένα στάδιο ελέγχου της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας. Επίσης, η εξασφάλιση πόρων και αυτονομίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Όσον αφορά τώρα τον πολυσυζητημένο τρόπο εκλογής και την απλή αναλογική, η άποψή μου είναι ότι για θεσμούς όπως οι αυτοδιοικητικοί που εκτός από πολιτική δράση ασκούν και διοίκηση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πέραν της αναλογικότητας που ακούγεται ωραία στα αυτιά κάθε προοδευτικού πολίτη, πρέπει να σκεφτούμε και την αποτελεσματικότητα, πώς δηλαδή θα λειτουργήσουμε, θα λάβουμε αποφάσεις, έγκαιρα, με διαφάνεια για τον πολίτη που μας εμπιστεύτηκε. Γι’ αυτό στις δημοκρατίες υπάρχουν οι πλειοψηφίες.

Διαβάστε επίσης