Μια μέρα στο δικαστήριο με τον Αμβρόσιο, ή αλλιώς, αυτοί που κάθισαν στο σκαμνί τον Μητροπολίτη- Ο Λύο Καλοβυρνάς, σχολιάζει τη δίκη του Αιγίου

Το σκοτάδι, δεν βρίσκεται κάπου μακριά και δεν πέφτει μονο τη νύχτα. Κυκλοφορεί στο δρόμο, αναρτά πανό και μερικές φορές κρύβεται κάτω από ένα ράσο και πηγαίνει στο δικαστήριο.
Κάπως έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Αιγίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σύχρονου μεσαίωνα, με μια δίκη που θα καρφιτσωθεί στις, όχι και τόσο έγχρωμες, σελίδες των δικαστικών χρονικών.

Ένας Μητροποολίτης να «πυροβολεί» υπό τη θηριώδη ανοχή της έδρας, ένας Χρυσαυγίτης στο έδρανο της υπεράσπισης, πολιτικοί σε ρόλο υποστηρικτή του ιεράρχη που τροφοδοτεί το μίσος με μεγάλες χορταστικές μερίδες και μια χώρα που εν έτει 2018 ακούει νομικούς να αποκαλούν τους gay «δεσποινίδες» και εισαγγελείς να προτείνουν και να επιτυγχάνουν αθώωση σκοταδικτικών φωνών παρακίνησης σε έγκλημα εναντίον του διαφορετικού.
Ο Αμβρόσιος, γνωστή και μη εξαιρετέα περίπτωση παραφωνίας  του θείου λόγου, κηρύχθηκε αθώος, φωνάζοντας εντός δικαστηρίου ότι ευχαρίστως αν τον άφηναν θα σκότωνε ένα ομοφυλόφιλο. Άλλωστε κανείς δεν περίμενε να συμβεί το αντίθετο σε ένα κράτος ελεγχόμενο από την εκκλησιαστική εκλογική πελατεία. Αύριο το πληκτρολόγιο του blog του θα ηχήσει ξανά ακραίες κραυγές. Αλλά η αρχή έγινε

 Ένας ακραίος ιεράρχης κάθισε στο σκαμνί από εννιά ανθρώπους που απαιτούν ουμανισμό.
Στο «7Μέρες Ενημέρωση» μίλησε ένας από αυτούς: ο gay ακτιβιστής, μεταφραστής, σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπευτής Λύο Καλοβυρνάς. Τι έζησε στη δίκη του Αμβρόσιου;


«Η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη»
«Για μένα και κατά την άποψη των υπολοίπων συνδίκων μου η απόφαση ήταν ήδη ειλημμένη. Ο αγώνας ήταν άνισος και φάνηκε αυτό στη διάρκεια της δίκης, στο πως η έδρα απηύθυνε ερωτήσεις σε εμάς και το πως δεν αηύθυνε την παραμικρή ερώτηση στον κατηγορούμενο. Τον άφησε να εξαπολύσει έναν οχετό μίσους και απειλές κατά της ζωής άλλων ατόμων χωρίς την παραμικρή παρεμβολή. Η μόνη παρεμβολή που έκανε ήταν να τον παρακαλέσει να μην δείχνει φωτογραφίες προς το ακροατήριο με την πλέον γλυκύτατη φωνή. Αντιθέτως σε ό,τι μας αφορά, εξάντλησε την αυστηρότητα».

«Εμείς και ο Μητροπλίτης»
«Προφανώς παίζει τεράστιο λόγο το ότι είναι Μητροπολίτης. Ώς Μητροπολίτης βρισκόταν εκεί και οι μάρτυρες υπεράσπισής του σε αυτή την ιδιότητα βασίστηκαν και τον παρουσίασαν ως άνθρωπο του θεού, αγαπητό, ικανός μόνο για καλοσύνη.
Ήμασταν απλοί πολίτες απέναντι σε ένα Μητροπολίτη μέσα σε ένα κράτος σχεδόν θεοκρατικό».

Το θεανθρωπικό κράτος
«Οι συνήγοροί τους στην τελική τους αγόρευση ισχυρίστηκαν οτι δεν υπάρχει ουμανισμός στην Ελλάδα, δεν ζούμε σε ένα ανθρωποκεντρικό αλλά σε ένα θεανθρωπικό κράτος. Απέναντι σε αυτό παλεύουμε εμείς. Να μην μείνουμε ένα θεοκρατικό κράτος, αλλά να προτάξουμε τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του. Η ζωή και η διακιοσύνη είναι για όλους και όχι για μερικούς προνομιούχους όπως ο Μητροπολίτης».

«Είπε ότι θα πυροβολούσε»
«Είπε ότι αν είχε τουφέκι και αν του επέτρεπε ο νόμος, θα πυροβολούσεέναν άνθρωπο. Άν αυτός είναι άνθρωπος του θεού που κηρύσσει αγάπη θα ήθελα να ξέρω ποιό είναι το μίσος. Αλλά και οι συνήγοροι προσέβαλαν και εμένα προσωπικά με σκαιούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας με “τοιούτο” ή “δεσποινίς” με την ανοχή της έδρας η οποία τους έβαζε μόνο τυπικά στη θέση τους».

«Σαν να μπήκα σε βόρθρο»
«Η παρουσία μας στο δικαστήριο παρουσία Χρυσαυγιτών, μου άφησε την ίδια αίσθηση σαν να είχα μπει σε ένα βόθρο. Το να έρχεσαι σε επαφή με αυτό το σκοτεινό μεσαιωνικό κομμάτι που υπάρχει, μικρό μεν, αλλά υπαρκτό στην ελληνική κοινωνία, μόνο αηδία μπορεί να προκαλέσει».

«Μια τεράστια νίκη»
«Και μόνο που κάθισε για πρώτη φορά στο εδώλιο ένας Μητροπολίτης με ρητορική μίσους, είναι μια τεράστια νίκη. Αυτός ο λόγος μίσους που είναι προθάλαμος της βίας, δεν θα περνάει πλέον με το ίδιο τρόπο. Ήδη στο Αίγιο, ντόπιοι στους φούρνους, στις καφετέριες ... μας έλεγαν “μακάρι να τον καταδικάσετε αυτόν τον.... που μας εχει πιεί το αίμα”. Δεν είναι τόσο λαοφιλής όσο ισχυρίζεται».
«Θα συνεχίσουμε με άλλα ένδικα μέσα»
«Δεν προβλέπεται από το νόμο ένσταση. Υπάρχουν άλλα ένδικα μέσα. Έχουμε σκοπό να το συνεχίσουμε καθώς δεν τίθεται θέμα προσωπικής προσβολής δικής μου και των υπόλοιπων 8 μηνυτών. Δίνουμε έναν αγώνα για την επικράτηση της δικαιοσύνης. Και εδώ να πω στην Εισαγγελέα ότι το αίμα στο λαιμό τους για τους επόμενους Γιακουμάκηδες αυτού του τόπου. Υπήρχε μια εξαιρετική τραγικότητα στο γεγονός ότι συνέπεσε η επέτειος από το θάνατό του με τη δίκη. Και αντί να δοθεί ένα μήνυμα για το κράτος δικαίου αυτοί οι άνθρωποι επέλεξαν να συνταχθούν με τις δυνάμεις του σκότους».

«Υπάρχει και το ευρωπαϊκό διαστήριο»
«Η δικηγόρος μας προσκόμισε καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για οργάνωση στη Σουδία που καταδικάστηκε για υποκίνηση μίσους και εχθροπραξία επειδή μοίρασε σε σχολεία φυλλάδια τα οποία το μόνο που έλεγαν είναι ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι σωστός τρόπος ζωής, αλλά ανωμαλία. Αν οι Σουηδοί καταδικάστηκαν για μια τόσο κυριλέ διατύπωση, με αυτά που είπε ο Αβρόσιος τι θα έπρεπε να γίνει;. Ελπίζω ο θεός που τόσο αγαπά, να τον κρατήσει στη ζωή για να εισπράξει την καταδίκη από το ευρωπαϊκό δικαστήριο».

«Δεν είναι έτσι η κοινωνία»
Προφανώς και είναι μεμονωμένο φαινόμενο ο Αμβρόσιος. Δεν είναι πλειοψηφία, είναι μια μειούμενη μειοψηφία. Απλώς κάνει περισσότερο θόρυβο. Φωνάζουνε, ουρλιάζουνε, ασχημονούνε. Η πλειοψηφία δεν βγαίνει στο δρόμο να κανει τέτοια γιατί ζει μια κανονική ζωή και αγαπάει τον πλησίον της».

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(απο το ενθετο 7 Μέρες Ενημέρωση στο 7 Μερες Αγγελίες)